Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Βγήκαν τα "μαχαίρια" για τα αυθαίρετα.



Με υψηλούς τόνους, άνοιξε χθες, η πρώτη μέρα των συζητήσεων, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

"Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μία ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυθαίρετα κτισμένα σε δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς και παραλίες θα εξαιρεθούν από τη νομιμοποίηση ενώ τόνισε ότι "χαράσσεται κόκκινη γραμμή" για την αυθαίρετη δόμηση στο μέλλον.

Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης όρισε στους βουλευτές των κομμάτων 5ημερη προθεσμία για να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, εξέφρασε το φόβο μήπως η εισπρακτική λογική της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας κυριαρχήσει ακόμα πιο έντονα για τα πιο κραυγαλέα αυθαίρετα εις βάρος κάθε περιβαλλοντικού κανόνα.

Επίσης, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην προϊσταμένη της Πολεοδομίας Αργοστολίου παρατήρησε ότι "Στην περιοχή μου εκκρεμούν πολεοδομικές μελέτες από την εποχή του Α. Τρίτση, από τις 10 έχουν ολοκληρωθεί μόνον δύο και οι υπόλοιπες σέρνονται".

Να ξεκαθαριστεί η αρμοδιότητα κατεδάφισης των κτισμάτων, πρότεινε ο Βασίλειος - Νικόλαος Υψηλάντης από τη ΝΔ. "Εάν δεν δημιουργήσετε μια αστυνομία κατεδαφίσεων με αδιάφθορους μέσα στα πλαίσια των Πολεοδομιών, δεν θα βρούμε λύση. Και να δίνεται άπαξ το δικαίωμα αναστολής από τα δικαστήρια, για να μην επανερχόμαστε".

Τέλος, η Ασημίνα Ξυροτήρη, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι "Δεν είναι δυνατή η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, όταν κάθε έξι μήνες γίνεται και μια νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με τα έσοδα από το πράσινο ταμείο να πηγαίνουν για το χρέος".