Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αρση απαγόρευσης πλειστηριασμών, απαιτεί η τρόικα.



Το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης αποφάσισε να βάλει και πάλι η τρόικα απαιτώντας ουσιαστικά να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και για όσα νοικοκυριά δε μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μια πρώτη πίεση των τροικανών προς το οικονομικό επιτελείο να ακυρώσει τη ρύθμιση που προέβλεπε το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του 2013. Η κυβέρνηση φοβάται ότι θα υπάρξει έντονη κοινωνική αναταραχή και αντικρούει αυτό το αίτημα αναφέροντας ότι σχεδόν ένα στα 4 νοικοκυριά με δάνειο δε μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες σπίτια θα έβγαιναν στο σφυρί προκαλώντας κραχ στην κτηματαγορά η οποία έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να απορροφήσει 270.000 απούλητα σπίτια. Το επιχείρημα των τροικανών είναι ότι θα «πέσουν» τα ακίνητα στην αγορά, θα υποχωρήσουν δραματικά οι τιμές αλλά θα βρεθούν κι αγοραστές γι' αυτά τα ακίνητα.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει να γίνει άμεσα η κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και η αντικατάστασή τους με ένα σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αξιών, ανάλογα με τις εμπορικές τιμές. Προς αυτό το σκοπό θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες της κτηματαγοράς.