Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ 50 ΔΙΣ.- Τα κόκκινα δάνεια αχίλλειος πτέρνα για τις τράπεζες.

Να δημιουργήσει μία «Bad Bank» κάθε συστημική τράπεζα ξεχωριστά και να μη γίνει μία «Bad Bank» για όλες τις τράπεζες εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα πρέπει να γίνει το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με την τελευταία του έκθεση. Η διαφορά των δύο σεναρίων είναι μεγάλη αν συνεκτιμήσει κανείς ότι στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή εφόσον δημιουργήσει κάθε συστημική τράπεζα τη δική της «Bad Bank», θα πρέπει να διαχειριστεί τις ζημίες της με ίδια μέσα, ενώ στην περίπτωση που δημιουργηθεί μία Bad Bank, συνήθως η διεθνής πρακτική υποδεικνύει ότι χρησιμοποιούνται κρατικά κεφάλαια για την υλοποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ζημίες από τα «κόκκινα» δάνεια αναδεικνύει το πρόβλημα των επισφαλειών που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι επαρκές το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 50 δισ. ευρώ, ακόμα και με επισφάλειες έως και 40% των δανειακών χαρτοφυλακίων. Την ώρα που συνέτασαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ την έκθεση αυτή (τον Δεκέμβριο), η επίσημη εκδοχή των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τουλάχιστον 25% των δανειακών χαρτοφυλακίων και άλλο ένα 50% των δανειακών χαρτοφυλακίων είχε αναδιαρθρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Βεβαίως, οι εκτιμήσεις αυτές του ΔΝΤ προέρχονται από τα συμπεράσματα της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει καθημερινά τα στοιχεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη διάθεσή της.

Το αν το πακέτο των 50 δισ. ευρώ είναι επαρκές θα εκτιμηθεί και από τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τα stress tests που θα γίνουν στο τέλος του έτους. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι πάντα οι κοινωνικές επιπτώσεις, υστερούν χρονικά περίπου 6-9 μήνες σε σχέση με τις δημοσιονομικές. Αυτό το θέμα έχει επισημάνει και η Κομισιόν στη δική της έκθεση, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο οι επισφάλειες να συνεχίσουν να «ροκανίζουν» τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αυξημένο.

Διαχείριση
Επειδή λοιπόν τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα, το ΔΝΤ αναζητά να βρει την πιο αποτελεσματική λύση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ίδια ώρα που οι τράπεζες... κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα. Παράλληλα, οι δανειολήπτες είτε έχουν διαθέσιμα κεφάλαια να καταβάλουν τη δόση είτε όχι, δεν πληρώνουν. Οι επικεφαλής του ΔΝΤ αρκούνται, έστω και στη λογιστική διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και για τον λόγο αυτόν προτείνει μέσω της έκθεσής του, τη μεταβίβαση των «κακών» δανείων σε άλλο πιστωτικό, αλλά συγγενές, ίδρυμα. Αυτό το συγγενές ίδρυμα, θα διαχειρίζεται τις αναδιαρθρώσεις και γενικότερα κάθε περίπτωση προβληματικού δανείου.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες για τη δημιουργία αποτελεσματικών πρακτικών που θα αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια, μεταξύ των οποίων και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μία άλλη, ειδική μονάδα, με άλλη διοίκηση, μοναδικός σκοπός της οποίας θα είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Κεφάλαια
Ένα από τα βασικά προβλήματα αυτής της λύσης που προκρίνεται από το ΔΝΤ είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να διαχειριστούν με ρεαλιστικούς όρους το πρόβλημα αυτό, προχωρώντας σε γενναίες διαγραφές και εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Τα καθυστερούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών ανέρχονται ήδη σε 57 δισ. ευρώ. Μόνο κατά 20 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012. Υπενθυμίζεται ότι τα 20 δισ. ευρώ καθυστερούμενων δανείων, αντιστοιχούσαν σε 10% επισφαλών δανείων για το 2012. Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθυστερούμενα δάνεια θα αυξηθούν το 2013, αλλά ελπίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης θα επιβραδυνθεί.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ΔΝΤ αναφέρει ότι στο τέλος του α' τριμήνου θα θεσπιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Έτσι, θα παρέχονται κίνητρα και ποινές, προκειμένου να ωθούνται οι δανειολήπτες σε διαπραγματεύσεις για την πραγματοποίηση ρυθμίσεων.