Εώς την άνοιξη, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων και στην απλοποίηση των διατάξεων για κληρονομιές, δωρεές γονικές παροχές κτλ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων, που καταβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το φόρο ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε όπως έχει δηλώσει, να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών.
Οσον αφορά στα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προκειμένου όπως έχει αναφέρει το υπουργείο, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά τη δυνατότητά τους.
Σχετικά με την ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, εξετάζεται...έχει πει το υπουργείο, ώστε να ληφθεί υπόψη η φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.
Το "κακό" του νέου φόρου, σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έως σήμερα, είναι ότι θα επιβάλλεται στην περιουσία, ανεξαρτήτως αν ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νέος φόρος προσδοκάται ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ, αποδεικνύωντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελούν για μία ακόμα φορά την εύκολη "λεία" για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων και τη στήριξη των προϋπολογισμού.