Η επιβολή νέων φόρων μόνο σε ανάκαμψη δεν οδηγεί την αγορά ακινήτων, ενώ θα απαιτούνταν οκτώ χρόνια για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2005. Και αυτό ακόμη και εάν κάθε χρόνο κατασκευάζονταν στην Ελλάδα εκατοντάδες νέες οικοδομές. Αυτό αναφέρει ο Επαμεινώνδας Πανάς, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην έρευνα της ελληνικής κτηματαγοράς για το ‘α εξάμηνο του 2013 που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr.
«Πρόκειται για την χειρότερη των τελευταίων μεταπολεμικών χρόνων κρίση που πλήττει την κτηματαγορά, επηρεάζοντας έντονα την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών και τους εργαζόμενους στο real estate» σημειώνει ο κ. Πανάς, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας.
Η ανάκαμψη αγνοείται
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών -στις οποίες στηρίζεται η εξαμηνιαία μελέτη- η κρίση φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, αν και μπορεί να εμφανισθούν μικρού μεγέθους αυξομειώσεις, λόγω προσωρινών και ευκαιριακών προσφορών των κατασκευαστών.
Αυτό, επίσης, που μοιάζει βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, η αγορά ακινήτων θα βρίσκεται στον «πάγο».
Και αυτό επειδή οι κατοικίες είναι υπερεκτιμημένες κατά 10%-30%, συγκριτικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, ενώ αγγίζει τις 200.000 ο αριθμός των απούλητων κατοικιών, σε όλη τη χώρα. Αλλά λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων, της εκτιμώμενης ανόδου της ανεργίας το 2013, της αυστηριοποίησης των κριτηρίων δανεισμού και της περαιτέρω συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η αγορά των ακινήτων θα "βρίσκεται στον πάγο".
Ταυτόχρονα, η υπερφορολόγηση των ακινήτων κρατάει ακόμη περισσότερο τα ακίνητα «κάτω από το νερό», ενώ, όπως εξηγεί ο κ. Πανάς, για να φτάσει η αγορά στα επίπεδα του 2005, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 389%!
«Βάσει του αριθμού των οικοδομικών αδειών, αν από σήμερα η κτηματαγορά άρχιζε να κινείται με ρυθμό αύξησης αδειών κατά 17,1% ετησίως, θα απαιτούνταν οκτώ χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2005» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κατοικίες
Σε σχέση με έξι μήνες πριν, ποσοστό 44,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας είναι χειρότερη, ενώ 33,7% θεωρεί ότι θα είναι η ίδια. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν ότι μελλοντικά η κατάσταση θα είναι καλύτερη, έχουν αυξηθεί, σε σχέση με την τελευταία συγκυρία, ήτοι ποσοστό 16,9% από 8,3%.
Επίσης, το 41,6% των ερωτηθέντων ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι υπάρχει ισχυρό πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά ακινήτων για κατοικίες. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκυρία. Επίσης, το 57,3% θεωρεί ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς, όταν το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας ήταν 53%.
Σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το 15,7% των ερωτηθέντων προσδοκά υψηλότερες πωλήσεις κατοικιών για το πρώτο εξάμηνο του 2013 (από 11,9% στην προηγούμενη συγκυρία). Το 27% (από 23,8% στην προηγούμενη συγκυρία) των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι οι πωλήσεις των κατοικιών για το πρώτο εξάμηνο θα είναι περίπου ίδιες με σήμερα.
Επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα, μειώθηκε το ποσοστό αυτών που προβλέπουν ότι οι πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο θα είναι χαμηλότερες και διαμορφώνεται στο 57,3% από 64,3%.
Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, το 71,6% των ειδικών προσδοκά ότι θα «υπάρξει σχετική μείωση» τους επόμενους έξι μήνες (από 60,7%). Όσοι προβλέπουν ότι οι τιμές θα μείνουν σταθερές είναι λιγότεροι, ήτοι 17% έναντι 17,9% στην προηγούμενη συγκυρία.
Το 57,3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι σήμερα, η τάση των τιμών των κατοικιών μειώνεται αργά.
Επιπλέον, περισσότεροι είναι όσοι θεωρούν ότι η ζήτηση θα είναι χαμηλότερη τους πρώτους έξι μήνες του 2013, δηλαδή 37,2% από 35,7 των ειδικών που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα.
Επαγγελματικά ακίνητα
Περισσότεροι από τρεις στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι «υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς» των επαγγελματικών ακινήτων, με το ποσοστό να είναι ελαφρώς αυξημένο, σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης συγκυρίας.
Ωστόσο, είναι μειωμένο το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι «υπάρχει ισχυρό πλεόνασμα προσφοράς» (55,3% από 56,6% στην προηγούμενη συγκυρία).
Σχετικά με τα ξενοίκιαστα επαγγελματικά ακίνητα, αυξήθηκε το ποσοστό των ειδικών (από 49,4% σε 57,6%) που θεωρεί ότι ο αριθμός των μη ενοικιασμένων είναι μεγαλύτερος, συγκριτικά με την προηγούμενη συγκυρία.
Πώς θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις των επαγγελματικών; Ποσοστό 31,8% των ειδικών προβλέπει ότι οι πωλήσεις των ακινήτων για επαγγελματική χρήση θα είναι χαμηλότερες το επόμενο εξάμηνο. Από την άλλη, πλέον, το 10,6% (από 2,6%) των ειδικών θεωρεί ότι θα αυξηθούν οι πωλήσεις των επαγγελματικών ακινήτων.
Αναφορικά με τις τιμές, το ποσοστό των ερωτηθέντων, που προβλέπουν σχετική μείωση των τιμών διαμορφώνεται από 62,3% σε 72,9%, ενώ το 12,9% εκτιμά ότι θα υπάρξει απότομη μείωση το επόμενο εξάμηνο.
«Φούσκα»
Σχετικά με το φαινόμενο της «φούσκας», το 47,7% των επαϊόντων εκτιμά ότι δεν αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, τους επόμενους έξι μήνες. Πάντως, το 27,9% αυτών συμφωνεί ότι, σε κάποιο βαθμό, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί “φούσκα”, που θα αποτελέσει τη δεύτερη, μετά αυτήν του χρηματιστηρίου το 1999.
Όσον αφορά τους επαγγελματικούς χώρους, το 42,4% των ειδικών, θεωρεί ότι δε θα υπάρξει “φούσκα”.
Κατασχέσεις
Σχετικά με τις κατασχέσεις των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ο πλειστηριασμός των ακινήτων δείχνει, καταρχήν, αν τα νοικοκυριά μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ακόμη παρουσιάζει την ένταση αυτού του κοινωνικοοικονομικού προβλήματος, αφού ο αριθμός των ακινήτων που τίθενται σε πλειστηριασμό συνεχώς αυξάνεται.
Οι ειδικοί της κτηματαγοράς (42,5% σήμερα από 47,1% στην προηγούμενη συγκυρία) εκτιμούν ως αμετάβλητη την κατάσταση των κατασχέσεων των επαγγελματικών χώρων.
Όσον αφορά τις κατοικίες, το 51,8% των ερωτηθέντων που εκτιμά ως αμετάβλητη την κατάσταση των κατασχέσεων, σε σχέση με έξι μήνες πριν. Ταυτόχρονα, το 33,7% αυτών εκτιμά ότι είναι «κάπως περισσότερες» οι κατασχέσεις κατοικιών, σήμερα, συγκριτικά με 6 μήνες πριν.
Σημειώνεται ότι η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, καλύπτει το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο 2013. Σε αυτή συμμετείχαν επιχειρήσεις real estate από όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Για τη λήψη των διάφορων στατιστικών στοιχείων χρησιμοποιήθηκε ένα ενιαίο ερωτηματολόγιο.
Πηγή:www.capital.gr