Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Με τρεις κλίμακες θα επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.



Με τρεις κλίμακες, πληρωμή το αργότερο από το Σεπτέμβριο και σε πέντε δόσεις, θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα βαρύνει από το β' εξάμηνο πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, θα υπάρχουν τρεις κλίμακες: Μια για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα χωρίς αφορολόγητο ή με αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ. Μια για τα αγροτεμάχια με χαμηλό αφορολόγητο όριο. Μια για τα ακίνητα των νομικών προσώπων για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

Στη χθεσινή σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. (Α. Βεσυρόπουλου), του ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδη) και της ΔΗΜΑΡ ( Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη).

Όπως όλα δείχνουν ο φόρος εξετάζεται να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις ενώ για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου εφαρμογής του νέου φόρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την Παρασκευή.

Οι κλίμακες που προκρίνονται είναι:

• Κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα: Φόρος στα αστικά ακίνητα (κατοικίες, εντός σχεδίου οικόπεδα, κτίσματα επαγγελματικής στέγης) από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλλει αφορούν στην καθιέρωση 8-10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

• Αγροτεμάχια: Συμφωνήθηκε,η φορολόγηση των ακινήτων αυτών να γίνεται ξεχωριστά. Ο φόρος θα υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα που θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου παρόμοιους ή ίδιους με αυτούς που θα ισχύουν για τα αστικά ακίνητα. Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. γης. Προτείνεται οι συνολικές προσαυξήσεις της τιμής αφετηρίας να μην υπερβαίνουν το 100% αυτής.

• Ακίνητα νομικών προσώπων. Συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, με 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%) για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.