Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται ενιαίος φόρος ακινήτων και ηλεκτρονικό περιουσιολογίο.



Η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φόρου για τα ακίνητα που μεταξύ άλλων θα ενσωματώσει το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ καθώς η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα, για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων, θα τερματιστούν οριστικά, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, "οι παλινωδίες των τελευταίων ετών γύρω από τη φορολογία ακινήτων".

Πρόσθεσε ακόμα ότι ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω της οποίας θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Επίσης, ανέφερε ότι ήδη εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.