Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τα ενεργειακά προγράμματα για τα κτίρια δεν είναι αποδοτικά σε σχέση με το κόστος τους.



Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα ενεργειακά προγράμματα για τα κτίρια (τύπου "Εξοικονόμηση κατ' οίκον") είναι αποδοτικά. Τώρα όμως το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να το διαψεύσει αυτό.

Τι ακριβώς έκανε το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Προχώρησε στη διεξαγωγή ελέγχων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με τα επιδοτούμενα ενεργειακά προγράμματα για τα κτίρια και απλώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα αυτά, δεν είναι οικονομικά αποδοτικά συγκριτικά με το κόστος τους.

Τα προγράμματα που εξετάστηκαν ήταν στην Τσεχία, στην Ιταλία και στη Λιθουανία οι οποίες έλαβαν και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τα έργα αυτά κατά την περίοδο 2007- 2013.

Για να ανακαινιστούν κτίρια, οι εθνικές αρχές αυτών των παραπάνω χωρών χρησιμοποίησαν κεφάλαια, το κόστος των οποίων όπως προκύπτει, δε θα μπορέσει να αποσβεστεί για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια (κατά μέσο όρο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται η απόσβεση θα χρειαστεί ακόμα και 150 χρόνια, περίοδος που υπερβαίνει κατά πολύ την μέση προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των εν λόγω κτιρίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 20% έως το 2020, στόχος ο οποίος όμως δεν είναι δεσμευτικός.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η Ευρωπαική Επιτροπή, η οποία διαθέτει τα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ε.Ε., θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα έργα υποβάλλονται σε ενδελεχή αξιολόγηση και ότι γίνεται η σωστή παρακολούθηση για την σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας.

Τέλος, η έκθεση κάνει λόγο για έλλειψη απαραίτητων στοιχείων από τις ανακαινίσεις καθώς οι ενεργειακοί έλεγχοι δεν είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα κράτη.