Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, η αγορά ακινήτων θα βρίσκεται στον "πάγο".



Αρνητικές είναι οι προβλέψεις για τα ακίνητα για τα επόμενα 2-3 χρόνια, όπως φαίνεται από την έρευνα του κ. Επαμεινώνδα Πανά, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αφορά στην ελληνική κτηματαγορά για το ΄α εξάμηνο του 2013.

Οπως αναφέρεται αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, η αγορά ακινήτων θα βρίσκεται στον "πάγο" και αυτό επειδή οι κατοικίες είναι υπερεκτιμημένες κατά 10%-30%, συγκριτικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, ενώ αγγίζει τις 200.000 ο αριθμός των απούλητων κατοικιών, σε όλη τη χώρα.

Μερικοί ακόμα παράγοντες, που αναφέρονται και επηρεάζουν την κτηματαγορά είναι τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, η εκτιμώμενη άνοδος της ανεργίας το 2013, η αυστηριοποίηση των κριτηρίων δανεισμού και η περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ωστόσο, γίνεται λόγος ότι μπορεί να εμφανισθούν μικρού μεγέθους αυξομειώσεις, λόγω προσωρινών και ευκαιριακών προσφορών των κατασκευαστών.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πανά, η υπερφορολόγηση των ακινήτων κρατάει ακόμη περισσότερο τα ακίνητα "κάτω από το νερό", ενώ για να φτάσει η αγορά στα επίπεδα του 2005, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 389%. ""Βάσει του αριθμού των οικοδομικών αδειών, αν από σήμερα η κτηματαγορά άρχιζε να κινείται με ρυθμό αύξησης αδειών κατά 17,1% ετησίως, θα απαιτούνταν οκτώ χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2005" αναφέρει χαρακτηριστικά.