Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

To ΔΝΤ ζητάει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση.



Από την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών δεν θα γλιτώσουν ούτε τα αγροτεμάχια
Το 2013 αναμένεται να φέρει μεγάλες ανατροπές και επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εισηγείται στην έκθεσή του για την Ελλάδα μεταξύ άλλων αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Οικονομικών προτεραιότητά του είναι η επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε, όπως αναφέρει, "να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών".

Όπως είχε δηλώσει και πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, η Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου θα εντάξει μέσα στο 2013 όλες τις περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. "Στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2013" αναφέρει. Ερωτώμενος μάλιστα τότε για το εάν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες εντός του 2013 είπε πει ότι "αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο στόχο", προσθέτοντας πως "για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές".

Σήμερα σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές είναι αρκετά υψηλές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν κατοικίες που πωλούνται με ένα λογικό ποσό αλλά και άλλες που βγαίνουν στην κυριολεξία στο σφυρί, λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχουν και στην κυριολεξία "σκοτώνουν" τα ακίνητα.

Eτσι, εκτιμάται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μπορεί να φέρει και μειώσεις σε περιοχές όπου γίνονται πωλήσεις ακινήτων, κυρίως επαγγελματικών χώρων ή ακριβών σπιτιών, σε τιμές πολύ κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.

Bεβαίως, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υφυπουργού Oικονομικών Γ. Mαυραγάνη, το Δημόσιο προσδοκά έσοδα από την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Eλλάδα, ακόμη δηλαδή και για τα αγροτεμάχια.

Σχετικά με το σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι εξετάζεται η ένταξή τους στο ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου "να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά την δυνατότητά τους" ενώ διαβεβαίωνε ότι εξετάζεται η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.

Σημειώνεται, ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν χαμηλές, θα προκαλέσει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, όχι μόνο στις λιγοστές αγοραπωλησίες, αλλά και στις μεταβιβάσεις με γονική παροχή, κληρονομιά, στις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών, στους φόρους που πρέπει να πληρωθούν αλλά και στα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔEH. Επίσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει και το Eνιαίο Tέλος Aκινήτων που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά καθώς και μια σειρά από επιβαρύνσεις που συνδέονται με το ακίνητο.