Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κερδίζουν το στοίχημα της κρίσης τα φωτοβολταϊκά.


Διεθνής έκθεση Energytech: Η άνοδος της αγοράς φωτοβολταϊκών, οι τρέχουσες αποδόσεις και τα δύο αγκάθια για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Δάνειο για ομάδα έργων ύψους 120 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.



Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία έχουν εδραιώσει μια σημαντική θέση στην εγχώρια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ενδιαφέρον απλών πολιτών και επιχειρηματιών βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα, που αφορούν τη γραφειοκρατία και τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Voria.gr, με αφορμή την 4η Διεθνή Έκθεση Ανανεώσιμων και Συμβατικών Πηγών, Εξοικονόμησης Ενέργειας, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος Energytech, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της, τα φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Χαρακτηριστική είναι η αύξηση άνω του 160% στη συνολική ισχύ των εγκατεστημένων πάνελ φωτοβολταϊκών το 2011, η οποία άγγιξε τα 400 MW στο σύνολο της χώρας, από περίπου 150 MW που ήταν το 2010. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι οικιακές εγκαταστάσεις, ωστόσο δεν είναι λίγες και οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται, ισχύος 2-4 MW, με κόστος που κυμαίνεται από 5 έως 10 εκατ. ευρώ.

«Η αγορά των φωτοβολταϊκών, παρότι δεν καταγράφει την έκρηξη που σημειώθηκε δύο χρόνια πριν, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών και η αυξητική πορεία είναι δυνατόν να συνεχιστεί για τα επόμενα τουλάχιστον 2-3 χρόνια», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Αλέξανδρος Ζαχαρίου.

Ο ίδιος επισημαίνει πως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, οι οποίες είτε αρνούνται να εγκρίνουν δάνεια για επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών είτε παρέχουν χρηματοδότηση με πολύ υψηλό επιτόκιο. «Το θέμα της χρηματοδότησης έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Οι περισσότερες επενδύσεις πλέον πραγματοποιούνται είτε με ίδια κεφάλαια είτε με χρηματοδότηση από funds του εξωτερικού», σημειώνει.

Σημαντικό αγκάθι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών αποτελεί και το γεγονός ότι πολλά σχέδια κολλάνε στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Η διαδικασία λήψης της αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ διαρκεί ακόμη και 12 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στον ΔΕΣΜΗΕ, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση (όπως η Πελοπόννησος και η Βόρεια Ελλάδα).

Παρά τα προβλήματα, δεν λείπουν οι νέες μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει δάνειο για ομάδα έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνολικής ισχύος 60MW και χρηματικού ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο fast track έχει ενταχθεί σειρά επενδύσεων, η ισχύς των οποίων ξεπερνάει τα 500 MW.

Γιατί συμφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά

Εξάλλου, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Elecnet Solar, Βασίλης Κλακάλας, σήμερα είναι η καταλληλότερη περίοδος για να εγκαταστήσει κάποιος ένα φωτοβολταικό σύστημα, καθώς το κόστος εγκατάστασης έχει μειωθεί, η εγγυημένη τιμή που ισχύει σήμερα θα αλλάξει τον Αύγουστο του 2012 ενώ αν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες θα εκμεταλλευτεί πλήρως τη μεγάλη ηλιοφάνεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία θα είναι στο Περίπτερο 5, stand 6 της Energytech, η επένδυση σε ένα φωτοβολταικό σύστημα στέγης αποτελεί σήμερα μια επένδυση με σίγουρο εισόδημα σε βάθος 25 ετών και θεαματικές αποδόσεις της τάξης του 13%, το οποίο μεταφραζόμενο σε ετήσια απόδοση θα μπορούσε να φτάσει τις 7.500 ευρώ το χρόνο.

Τα έσοδα αυτά είναι αφορολόγητα, ενώ το τελευταίο διάστημα σημαντική μείωση έχει επέλθει στο κόστος κατασκευής ενός συστήματος το οποίο μπορεί να κυμανθεί για ένα σύστημα 10Kwp μεταξύ 22.000 και 27.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ. Με τη μείωση του κόστους της επένδυσης, μειώνεται κατά πολύ και η περίοδος αποπληρωμής του συστήματος, η οποία πλέον κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 ετών.

Συμπερασματικά, παρόλες τις δυσκολίες, τα φωτοβολταϊκά δείχνουν να επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και να βάζουν τις πρώτες βάσεις ώστε η χώρα μας να καταφέρει μέσα στις επόμενες δεκαετίες να γίνει πυλώνας εξαγωγής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η 4η Διεθνής Έκθεση Energytech, που διοργανώνεται από τη Helexpo, πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης.  Πηγή www.voria.gr