Η απόφαση για το χαρακτηρισμό της περιοχής της Πελοποννήσου ως περιοχής με κορεσμένο δίκτυο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε γίνει θέμα ακόμη και στη βουλή. Οι εντονότερες αντιδράσεις είχαν επικεντρωθεί στο γεγονός ότι μαζί με τα μεγάλα έργα για τα οποία όντως πιθανόν να υπάρχει θέμα κορεσμού του δικτύου, είχαν συμπαρασυρθεί και τα φωτοβολταϊκά σε στέγες. Θυμίζουμε ότι ο χαρακτηρισμός του δικτύου της Πελοποννήσου ως κορεσμένου, έγινε καθώς σύμφωνα με έγγραφα του διαχειριστή, υπάρχουν έργα ΑΠΕ σε λειτουργία ή με οριστικούς όρους σύνδεσης με ισχύ 1900MW. Στην πραγματικότητα επί συνόλου 1900MW, σε λειτουργία βρίσκεται περίπου το 30% (κοντά στα 450MW), δηλαδή ο κορεσμός είναι εικονικός και όχι πραγματικός.
Την ίδια στιγμή το σύνολο των οικιακών φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο δεν ξεπερνά τα 4 MW, δηλαδή πρόκειται για αμελητέο μέγεθος για το δίκτυο. Όταν μάλιστα το πάγωμα της αγοράς των φ/β στις στέγες στην περιοχή, δημιουργεί σοβαρό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, μηχανικών κλπ. και γενικότερα για την τοπική οικονομία της περιφέρειας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΣΕΦ στην Πελοπόννησο έχει έδρα το 10% των εταιριών φωτοβολταϊκών και με την απόφαση κορεσμού χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr πάντως, χθες το απόγευμα, άνοιξε ο δρόμος για την εξαίρεση από τον κορεσμό, των στεγών. Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της ΡΑΕ, εστάλη στο ρυθμιστή η εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου διανομής) σε σχέση με το κατά πόσον επηρεάζεται το δίκτυο και υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν οι στέγες από τον κορεσμό. Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με πληροφορίες, ανάβει το πράσινο φως για το «ξεπάγωμα» των φ/β σε στέγες στην περιοχή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες από την ολομέλεια της ΡΑΕ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ έχε προτείνει για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος του κορεσμού του δικτύου, να υπάρξει ένα είδος ξεσκαρταρίσματος του δικτύου, το οποίο θα γίνει με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι «δεσμεύουν» ηλεκτρικό χώρο. Επίσης η ΡΑΕ έχει προτείνει να μειωθεί το χρονικό περιθώριο που έχουν οι επενδυτές για την υλοποίηση των έργων από τη στιγμή που παίρνουν όρους σύνδεσης μέχρι την κατασκευή του έργου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα λυθεί το σοβαρό πρόβλημα κορεσμού που υπάρχει όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας καθώς ο δεσμευμένος ηλεκτρικός χώρος από έργα (αιολικά και φ/β) που δεν έχουν υλοποιηθεί φτάνει στα 5GW. Εξ αυτών το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων εκτιμάται ότι δε θα υλοποιηθεί ποτέ, εξαιτίας αδυναμίας των επενδυτών ή άλλων προβλημάτων. Η πρόταση αυτή της ΡΑΕ έχει γίνει δεκτή θετικά από το ΣΕΦ (εταιρείες φωτοβολταϊκών), ενώ στον αντίποδα η ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικά) χθες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιδρά έντονα στο μέτρο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι κλονίζεται η επενδυτική εμπιστοσύνη από την αναδρομική μορφή του μέτρου (η εγγυοδοσία θα ισχύσει και για τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί).
Πηγή:www.capital.gr