Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Για το δημόσιο δεν θα υπάρχουν ημερομηνίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων του.




Με μία σειρά από τροπολογίες, που κατατέθηκαν την Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή, στα πλαίσια ρυθμίσεων για την ελαχιστοποίηση πολεοδομικών και άλλων εμποδίων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), απαλλάσσεται το δημόσιο από την τήρηση των προθεσμιών που ισχύουν για την "τακτοποίηση" αυθαιρέτων κτισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας παλαιότερα, από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων κτιρίων είναι είτε αυθαίρετα είτε έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές παραβάσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι κτίρια υπουργείων και πρεσβειών, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα, δημαρχεία, γήπεδα, στάδια, κτίρια των ΔΕΚΟ ακόμα και κτίρια πολεοδομιών εντάχθηκαν στο νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σύμφωνα, μάλιστα με παλαιότερες δηλώσεις του πρόεδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη "ο πρώτος παραβάτης είναι το Δημόσιο" καθώς "ειδικά όλα τα δημόσια κτίρια που έγιναν προ του 1985 δεν έχουν καν οικοδομική άδεια οπότε είναι, ούτως ή άλλως, αυθαίρετα".

Σημειώνεται, ότι σε αντίθεση με ότι ισχύει για τους ιδιώτες, το Δημόσιο απαλλάσσει για τον εαυτό του, από τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων του , σύμφωνα με διάταξη που "πέρασε" σε τότε νομοσχεδίο για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος στις αρχές του χρόνου.

Οπως μάλιστα είχε παραδεχθεί κατά την τότε συζήτηση του νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, πολλά σχολεία που χτίστηκαν επί χούντας είναι εντελώς παράνομα. Τότε μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει δημαρχείο που δεν διαθέτει οικοδομική άδεια, γι αυτό και είχε ζήτησε, παρά τη διαφωνία βουλευτών, να υπάρξει εξαίρεση για τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς οι ΟΤΑ δηλώναν αδυναμία να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους αναλογούν.