Στην ιδιοκτησία των πιστωτριών-τραπεζών και των θυγατρικών τους εταιρειών leasing περνούν σημαντικής αξίας ακίνητα της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεών του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από τη διοίκηση του ομίλου, πρόκειται για ακίνητα που είχαν πωληθεί και επαναμισθωθεί (sale & lease back) προκειμένου η Βωβός να εξασφαλίσει κεφάλαια για την χρηματοδότηση των επενδυτικών της σχεδίων. Μεταξύ αυτών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται εμπορικά ακίνητα και συγκροτήματα γραφείων, όπως το εμπορικό κέντρο στο Δέλτα Φαλήρου, καθώς και άλλα. Καθώς η Βωβός δεν βρίσκεται σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις από τις συμβάσεις πώλησης και επανεκμίσθωσης, οι τράπεζες ουσιαστικά εμφανίζονται να συναινούν στην "τακτοποίηση” μέρους των υποχρεώσεων της εταιρείας, με την εκχώρηση προς αυτές ακινήτων της ΜΒΔΤ.
Να σημειωθεί πως το sale & lease back επιτρέπει σε μια εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη ΜΒΔΤ, να πωλεί σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ένα ακίνητο ή τμήμα του, το οποίο εν συνεχεία αποτελεί αντικείμενο ενοικίασης για καθορισμένη χρονική περίοδο, συνήθως 12 – 15 ετών. Η ΜΒΔΤ εν συνεχεία συνάπτει συναφή σύμβαση υπομίσθωσης με ενοικιαστή, συνήθως για περίοδο αντίστοιχη με την περίοδο ενοικίασης. Το ενοίκιο που εισπράττεται από τον ενοικιαστή χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή της τοκοχρεολυτικής δόσης προς την εταιρεία leasing. Στο τέλος της σύμβασης ενοικίασης η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει το ακίνητο, συνήθως στην ονομαστική αξία. Σε διαφορετική περίπτωση, καταγγέλλεται η σύμβαση και ακολουθούνται οι διαδικασίες εξασφάλισης της τράπεζας, όπως και συνέβη στην περίπτωση της Βωβός.
Η εξέλιξη αυτή με τα ακίνητα της ΜΒΔΤ σχετίζεται άμεσα και με το αίτημα της εισηγμένης να υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν.3588/2007. Η Βωβός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις κυριότερες πιστώτριες τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές της και η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να μπορέσει να συμφωνήσει μαζί τους και να υλοποιήσει σε σύντομο χρόνο το πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει.
Αποτίμηση
Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΒΔΤ, το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στο τέλος του περυσινού Ιουνίου (σ.σ. η Βωβός δημοσίευσε τελευταία φορά λογιστικές καταστάσεις για το εννεάμηνο του 2011) αποτιμήθηκε σε 853 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η αξία αυτή έχει αναπροσαρμοστεί εκ νέου λόγω της επιδείνωσης των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση της αγοράς ακινήτων. Την ίδια περίοδο, οι υποχρεώσεις προς τις πιστώτριες τράπεζες έφθαναν τα 727 εκατ. ευρώ, οι ταμειακές ροές καθίστανται αρνητικές ενώ οι παρατάσεις που είχαν δοθεί για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής εξέπνευσαν στο τέλος του 2011.
Σήμερα η ΜΒΔΤ εμφανίζεται να έχει στην ιδιοκτησία της ή υπό τη διαχείρισή της ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 200.000 τ.μ. σε 40 διαφορετικές τοποθεσίες. Το πιο σημαντικό - και η αιτία για πολλούς της σημερινής κατάστασης της Βωβός – αφορά στο ακίνητο στο Βοτανικό όπου ο όμιλος προωθεί την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου που ξεκίνησε να υλοποιεί από το 2006. Τότε η ΜΒΔΤ αγόραζε έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκαν στις «ΕΤΜΑ» και «ΕΛΛΑΤΕΞ» στόχο να φέρει εις πέρας την μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της εταιρείας: την δημιουργία εμπορικού κέντρου επιφάνειας 70 χιλ. τετραγωνικών και συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, εντεταγμένο στο σχέδιο της “Διπλής Ανάπλασης” που ενέκρινε νομοθετικά (ν. 3481/06) η Βουλή.
Οι εργασίες ξεκίνησαν φθάνοντας στο 75% του σκελετού του κτιρίου, όταν το Δεκέμβριο του 2008 μέλη της επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα εναντιώθηκαν στη δημιουργία του κέντρου, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων «περιβαλλοντική βλάβη στη περιοχή» και προσέφυγαν στο ΣτΕ. Έκτοτε η ΜΒΔΤ εισήλθε σε μια πολιτική και επιχειρηματική διελκυστίνδα που κρατάει ακόμη και σήμερα, παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του έργου και τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη τελική μορφή του εμπορικού κέντρου. Πλέον, επόμενο στοίχημα για τον όμιλο είναι η ένταξη στο άρθρο 99...
Πηγή:www.capital.gr