Αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια των νέων καταθέσεων, αλλά και των νέων και υφιστάμενων δανείων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν το ίδιο διάστημα τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η πτώση των επιτοκίων των Αύγουστο όσον αφορά τα δάνεια, σχετίζεται με την πτώση του Εuribor 3μήνου αφού τα κυμαινόμενα δάνεια ακολουθούν την πορεία του. Όσον αφορά τις καταθέσεις, τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι έχει τεθεί μία «κορυφή» στα επιτόκια που προσφέρονται με στόχο την προσέλκυση νέου χρήματος, καθώς το κόστος για όλες τις τράπεζες από το ύψος των επιτοκίων των καταθέσεων ήταν (και συνεχίζει να είναι) υπέρογκο.
Οι ίδιες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο, λόγω της ανακοίνωσης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο γενικότερο κλίμα λήψης μέτρων για την επίλυση της κρίσης δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη, το οποίο συμπαρέσυρε θετικά και την ελληνική αγορά επιτοκίων, αφού τα κυμαινόμενα δάνεια ακολουθούν το Euribor 3μήνου.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, τον Ιούνιο του 2012, το 35,7% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους, από 32% τον Μάρτιο. Tο 21,4% του συνόλου των δανείων σε αυτήν την κατηγορία, είναι «κόκκινο». Καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων, άνω των 90 ημερών, παρουσιάζονται και στα στεγαστικά δάνεια με το δείκτη των επισφαλειών να έχει ανέλθει στο 19,9%, αλλά και στα επιχειρηματικά στο 20%. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2012, οι καθυστερήσεις των στεγαστικών δανείων ήταν στο 17,2% και των επιχειρηματικών δανείων στο 16,6%.
Το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, σημειώνει ότι το 46% των δανείων σε καθυστέρηση καλύπτονται από προβλέψεις καλύψεως πιστωτικού κινδύνου, που οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει.
Η ίδια μελέτη της Alpha bank, τονίζει και την υποχώρηση των υπολοίπων των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. «Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήσαν τον Αύγουστο του 2012 μειωμένες κατά 20,8 δισ. ευρώ, έναντι του Δεκεμβρίου 2011 και κατά 84 δισ. ευρώ, από το υψηλότερο επίπεδό τους τον Δεκέμβριο του 2009 (237,3 δις)» επισημαίνει η Alpha Bank και προσθέτει ότι «η επιστροφή ενός σημαντικού μέρους από αυτές τις καταθέσεις μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο μηχανισμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο δύτερο 6μηνο του 2012 και κατά το 2013».
Η πτώση των ιδιωτικών καταθέσεων ξεκίνησε το 2010, μετά από μια αξιοσημείωτη πορεία αύξησης της περιόδου 2002–2009, όταν σημειώθηκε μέση ετήσια αύξησή τους κατά 12,4%, έναντι μέσης ετήσιας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,9%.
Συγκεκριμένα, το 2009 σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων των ιδιωτών κατά 133 δισ. ευρώ, έναντι του 2002, έναντι αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ στην ίδια περίοδο κατά 76,8 δισ. ευρώ.