Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τι θα πληρώσουμε για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2013.



Παραδίδεται εντός της εβδομάδας στους πολιτικούς αρχηγούς, το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο με αφορολόγητο όριο έως 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας (οριστικοποιήθηκε ότι "παγώνουν" οι αντικειμενικές αξίες αλλά το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα) και το δεύτερο χωρίς αφορολόγητο όριο και επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σενάριο θέλει διαφορετική αντιμετώπιση για τα ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωμα, επιχειρήσεις, η εκκλησία αλλά και για τα αγροτεμάχια.

Συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα το σενάριο θέλει να διαμορφώνονται 7-9 φορολογικά κλιμάκια για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Οι συντελεστές, για τα κλικάκια αυτά θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% από το πρώτο ευρώ ή μετά το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2% και ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται για το τμήμα της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου (εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα κλπ.).

Σχετικά με τα ακίνητα της εκκλησίας, σχεδιάζεται να διατηρηθεί η απαλλαγή από τον φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

Οσον αφορά τα αγροτεμάχια, σύμφωνα με το σχεδιασμό δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατ΄επάγγελμα αγρότες, αλλά εξετάζεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο που θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της καλλιεργούμενης γης.