Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Γιατί δολοφονείτε την αγορά ακινήτων;


Την στιγμή που ο προϋπολογισμός του κ. Στουρνάρα προβλέπει για το 2013 ύφεση 4,5% , η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν την οικοδομή σε ακόμα μεγαλύτερη κατρακύλα συμπαρασύροντας μαζί της ολόκληρη την οικονομία. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέχρι μέχρι στιγμής η κατρακύλα της αγοράς ακινήτων έχει κοστίσει συρρίκνση του ΑΕΠ κατα 6% περίπου. Παρόλα αυτά , οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε για να διορθρώσουν αυτή την κατάσταση που οι ίδιοι με τις επιλογές τους πρακάλεσαν. Αντίθετα , διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η πτώση να είναι το 2013 ακόμα μεγαλύτερη. Και το ερώτημα είναι :ΓΙΑΤΙ; Ενδεικτικό το αδιεξόδου που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές απο το 2009 μέχρι σήμερα είναι τα επίσημα στοιχεία που παράγουν οι δικές τους υπηρεσίες :
-Ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, βάσει αδειών, παρουσίασε περαιτέρω πτώση -49,2% τον Ιούλ.΄12 σε ετήσια βάση (Ιούν.΄12: -40,0%). Συνεχίζεται επομένως αδιάπτωτη η αρνητική τάση της οικοδομικής δραστηριότητας, με πτώση κατά -22,3% στο 7μηνο΄12, έναντι -39,4% στο 7μηνο΄11. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντικές απώλειες εσόδων απο φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ , οι οποίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες απο τα έσοδα που θα έχουν απο την επιβολή της φορολογίας στα νοίκια. Και όμως επιμαίνουν.

- Η πτώση της οικοδομής αντανακλάται άμεσα στην παραγωγή σκυροδέματος.Ήδη καταγράφεται μείωση κατά -44,1% σε ετήσια βάση στο 1ο 8μηνο.΄12, έναντι της πτώσης της κατά -33,4% στο 1ο 8μηνο.΄11. Την ίδια στιγμή τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πτώση της παραγωγής τσιμέντου κατά 17,9% στο 1ο 8μηνο.΄12, έναντι της πτώσης του κατά -33,4% στο 1ο 8μηνο΄11. Ξέρουν πολύ καλά ότι λιγότερες πωλήσεις σημαίνουν λιγότερες εισπράξεις απο ΦΠΑ αλλά και απο φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Και όμως επιμαίνουν να εφαρμόζουν πολιτικές που αντί να περιορίζουν τις απώλειες τις μεγενθύνουν.

- Η κατακόρυφη πτώση της αγοράς αντανακλάται στον όγκο και την αξία των συναλλαγών. Τα στοιχεία εμφανίζουν μείωση φέτος της τάξης του 51%. Αυτό πρακτικά σημαίνει : ακόμα λιγότερα έσοδα απο φόρο μεταβίβασης , ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Και όμως επιμαίνουν να καταργούν κάθε κίνητρο για αγορά . Γιατί άραγε;

Ακόμα και ο πιό αδαής περι τα οικονομικά γνωρίζει ότι η συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, η συνεχής αρνητική επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και η μείωση της χρηματοδότησης του οικισμού από το τραπεζικό σύστημα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αποδυνάμωσης της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα τα τελευταία έτη.Και παρόλα αυτά επιμαίνουν στις ίδιες πολιτικές αφανισμού. Γιατί κύριοι δολοφονείται εσκεμμένα και προμελετημένα την αγορά ακινήτων;