Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Με αντάλλαγμα ομόλογα η πώληση του Ελληνικού.



Την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, για θεσμοθέτηση της δυνατότητας αποδοχής ως τίμημα για την αγορά ακινήτων του δημοσίου ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία, αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο θεσμός αυτός που μπορεί να επεκταθεί και για την παραχώρηση του δικαιώματος επιφανείας επί δημοσίων κτημάτων μπορεί να διευκολύνει πολλαπλά την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων καθώς η χώρα μας θα μπορέσει να διαγράψει μεγάλο τμήμα του χρέους της, την ώρα που οι υποψήφιοι επενδυτές θα αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερες -της ονομαστικής αξίας- τιμές.

Η αξιοποίηση ενός τέτοιου θεσμού θα προσελκύσει επενδυτές μεγαλύτερου βεληνεκούς. Οι τελευταίοι στην παρούσα φάση παραμένουν διστακτικοί, λόγω συναλλαγματικού κινδύνου, που παραμένει όσο οι ιθύνοντες της ΕΕ δεν οδηγούνται σε λήψη μέτρων αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- αποτελεί λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές καθώς για την Ελλάδα ισοδυναμεί με μεγάλη απομείωση του χρέους, την ώρα που για τον επενδυτή το τίμημα της επένδυσης μειώνεται σημαντικά.

Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελεί για την αγορά μονόδρομο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που έχει δημιουργηθεί με την αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να εκταμιεύσει τους απαιτούμενους πόρους ανάπτυξης επενδύσεων. Μια αδυναμία που όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και το πρώτο εξάμηνο του 2013 τουλάχιστον, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδεύει προς την Άνοιξη.

Το Ελληνικό

Στη βάση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται και η πώληση του συνόλου της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ, θυγατρικής του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου.

Η σκέψη της πλήρους απεμπλοκής του δημοσίου από το περιουσιακό στοιχείο, διευκολύνει την αποτίμηση, προφυλάσσει τον επενδυτή από πιθανές διεκδικήσεις από τους όμορους ΟΤΑ και αποδεσμεύει το δημόσιο από τους επενδυτικούς κινδύνους, το σύνολο των οποίων με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται στην εταιρεία που θα αναλάβει το σχεδιασμό ανάπτυξη και διαχείριση του έργου.

Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο μπορεί να προσδοκά εκτός από τη διαγραφή του χρέους, στην υλοποίηση μιας επένδυσης, που θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε βάθος χρόνου, (θέσεις εργασίας, ετήσια συμμετοχή στο ΑΕΠ, αστικό εξοπλισμό, δημιουργία προορισμού κλπ.) την ώρα που σήμερα θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Ολα θα κριθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός μεταβαίνουν στο Κατάρ με στόχο την σύναψη επενδυτικών συμφωνιών. Υπενθυμίζεται οτι στους υποψήφιους για την ανάπτυξη του Ελληνικού παραμένουν το Κατάρ, και η L&R που συνεργάζονται σε μεγάλη ανάπτυξη στον Παναμά και δεν αποκλείεται να κατέβουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού ως κοινοπρακτικό σχήμα.