Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

To τελικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.



Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, έδωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.
Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά περίοδο χάριτος σε δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο και πληρούν συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Η ρύθμιση έχει κατ' αρχήν γίνει δεκτή από τις τράπεζες και πρέπει να πάρει το πράσινο φως και από την τρόικα. Αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, εργαζόμενους με μπλοκάκι, άνεργους, χρόνια πάσχοντες και η ρύθμιση καλύπτει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τα βασικά σημεια της ρυθμισης

Νομοθετείται η διευκόλυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων με 4ετή περίοδο χάριτος και καταβολή δόσης μέχρι το 30% του μηνιαίου εισοδήματος κι επιτόκιο 1,5%. Δικαιούχοι είναι μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι, χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Προϋπόθεση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι πως θα πρέπει να έχουν απώλεια εισοδήματος άνω του 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Επιπλέον για όλες τις περιπτώσεις η διευκόλυνση αφορά την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και για τους πολύτεκνους με αξία έως 200.000 ευρώ. Για τους άνεργους η δόση είναι μηδενική.

Παγώνουν μέχρι το τέλος του 2013 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αξίας έως και 200.000 ευρώ.

Αλλάζει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δε θα απαιτείται η ομόφωνη γνώμη του 100% των πιστωτών, αλλά το 51% με βάση το ύψος της οφειλής. Καταργείται το πρώτο στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού και θεσπίζεται ελάχιστη υποχρέωση καταβολής δόσης, από την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο δικαστικό συμβιβασμό μέχρι την ημερομηνία της δικάσιμου, ίσης με το 10% της μηνιαίας δόσης και όχι πάνω από 40 ευρώ. Οι τράπεζες θα ετοιμάσουν προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών. Αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του «Τειρεσία».