Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά με τετραετή περίοδο χάριτος.



Ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια μισθωτών και συνταξιούχων, ανέργων, πολυτέκνων και των χρόνια πασχόντων προωθεί η κυβέρνηση.

Το σχέιδο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των τραπεζών, περιλαμβάνει πέντε άξονες:

1. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αναλυτικότερα, σχεδιάζεται να νομοθετηθεί η διευκόλυνση της αποπληρωμής των ανωτέρω δανείων με τετραετή περίοδο χάριτος και καταβολή δόσης μέχρι το 30% του μηνιαίου εισοδήματος κι επιτόκιο 1,5%. Δικαιούχοι θα είναι μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Ακόμα δικαιούχοι θα είναι άνεργοι, πολύτεκνοι, χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, απαραίτηση προϋπόθεση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι πως θα πρέπει να έχουν απώλεια εισοδήματος άνω του 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010, δηλαδή τα 3 τελευταία χρόνια. Επίσης, για όλες τις περιπτώσεις η διευκόλυνση αφορά την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και για τους πολύτεκνους με αξία έως 200.000 ευρώ.

2. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013, για την πρώτη κατοικία αξίας έως και 200.000 ευρώ.

3. Το τρίτο σημείο αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί, όπως ανέφερε ο υπουργός, δυσλειτουργίες σε αυτό το νόμο και γι΄ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει. "Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σε ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το 2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό" ανέφερε χαρακτηριστικά. Πλέον για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν θα απαιτείται η ομόφωνη γνώμη του 100% των πιστωτών, αλλά το 51% με βάση το ύψος της οφειλής. Επίσης καταργείται το πρώτο στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού και θεσπίζεται ελάχιστη υποχρέωση καταβολής δόσης, από την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο δικαστικό συμβιβασμό μέχρι την ημερομηνία της δικάσιμου, ίσης με το 10% της μηνιαίας δόσης και όχι πάνω από 40 ευρώ.

4. Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται. Αν "σκάσει" για παράδειγμα μια επιταγή ενός εμπόρου, ο επιχειρηματίας έμπαινε για δύο χρόνια στη μαύρη λίστα και δεν δικαιούταν μπλοκ επιταγών". Τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος, θα βγάλει μία νέα κανονιστική διάταξη, όπου οι τράπεζες δεν θα αξιολογούν τον επιχειρηματία μόνο με το κριτήριο της μη πληρωμής των τραπεζών αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματία, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά.

5. Ο τελευταίος άξονας, έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αυτοί είναι οι πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. "Θα ακούσουμε κάθε πρόταση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από κάθε άλλο κόμμα ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική".

Σε όλους αυτούς τους άξονες θα υπάρχει επισήμως και η εξειδίκευση των μέτρων, όπως τόνισε, η οποία θα παρουσιαστεί όταν οριστικά "θα έχουμε καταλήξει. Το σημειώνω αυτό διότι οι όποιες ρυθμίσεις, θα τεθούν υπόψιν της Τράπεζας της Ελλάδος αφενός και της τρόικας αφετέρου. Και όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, έχουμε συζητήσεις μέχρι τώρα αλλά ξαναλέω, όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, τότε θα τις παρουσιάσουμε επισήμως".