Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κατάρρευση των εσόδων από μεταβιβάσεις ακινήτων.



Μια σημαντική πηγή εσόδων έχασε τα τελευταία χρόνια το ελληνικό δημόσιο. Η ύφεση της οικονομίας μείωσε τις μεταβιβάσεις ακινήτων, κατακεραύνωσε την οικοδομική δραστηριότητα και έπληξε καίρια τις εισπράξεις του δημοσίου από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως διαμερισμάτων, εξοχικών κατοικιών και οικοπέδων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών την τελευταία 5ετία χάθηκαν από τις μεταβιβάσεις ακινήτων έσοδα τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ. Πρόκειται για απώλεια που αναδεικνύει ανάγλυφα τις επιπτώσεις, οικονομικές και δημοσιονομικές, από την μείωση της ζήτησης για ακίνητα, η οποία μάλιστα εντάθηκε τελευταία λόγω της εξοντωτικής φορολόγησής τους.
Ειδικότερα:
- το 2006 τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων διαμορφώθηκαν στα 915,8 εκατ. ευρώ.
- το 2007 με την οικονομία να αναπτύσσεται ταχύτατα, τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στο 1,037 δισ. ευρώ.
- το 2008, πρώτη χρονιά ύφεσης της ελληνικής οικονομίας τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης σημείωσαν κάμψη και διαμορφώθηκαν στα 895,6 εκατ. ευρώ.
- το 2009 υποχώρησαν ακόμη περισσότερο και διαμορφώθηκαν στα 603,3 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται και στην ουσιαστική κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος ορίστηκε στο 1% επί της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
- το 2010, παρά το γεγονός ότι επανήλθε ο φόρος μεταβίβασης με συντελεστή φορολόγησης έως και 10% της αντικειμενικής αξίας, τα φορολογικά έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων διαμορφώθηκαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στα 554,4 εκατ. ευρώ.
- το 2011, χρονιά στην οποία η ύφεση της οικονομίας ξεπέρασε το 6%, φάνηκαν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονίου στην οικονομία και τα έσοδα από την ίδια πηγή κατέρρευσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, διότι ακόμη δε υπάρχουν τα οριστικά στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων υποχώρησαν κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δεν είχαν την ίδια πορεία τα έσοδα από τα ακίνητα που δεν εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική δραστηριότητα. Οι φόροι και τα τέλη δωρεών και γονικών παροχών από 82,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2006 αυξήθηκαν το 2010 στα 99,1 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από το φόρο κληρονομιών από 142,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2006, το 2010 αυξήθηκαν στα 178,8 εκατ. ευρώ
Πηγή:www.capital.gr