Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών σε απόγνωση από τα φέσια του ΛΑΓΗΕ.


Σε απόγνωση οδηγούνται μικροεπενδυτές της αγοράς φωτοβολταϊκών, οι οποίοι έχουν συμπαρασυρθεί από το ντόμινο χρεών του ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ). Ο διαχειριστής- όπως καταγγέλλουν στο Capital.gr μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών - συνεχίζει να διατηρεί οφειλές που ξεπερνούν τις 60 ημέρες.

Το πρόβλημα που είναι γνωστό ότι ακουμπά οριζόντια όλη την αγορά ηλεκτρισμού, εξελίσσεται σε... «βόμβα» για τους «φωτοβολταϊκούς», οι οποίοι έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της επένδυσής τους με τραπεζικό δανεισμό (το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις μεγαλύτερες εταιρείες και τους εισηγμένους ομίλους, που επίσης έρχονται αντιμέτωποι με τα … «φέσια» του ΔΕΣΜΗΕ). Οι μικροεπενδυτές λοιπόν καλούνται να φανούν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, χωρίς πρακτικά να έχουν πληρωθεί από το διαχειριστή για την παραγωγή ενέργειας του… Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η παραγωγή του Δεκεμβρίου, τιμολογείται τον Ιανουάριο, δηλαδή οι παραγωγοί έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές κατά 2 μήνες.

«Ο ΛΑΓΗΕ (ΔΕΣΜΗΕ) δεν έχει ακόμη καταβάλει τις πληρωμές και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το ΛΑΓΗΕ αλλά δεν τα κατάφερα» αναφέρει χαρακτηριστικά επενδυτής φωτοβολταϊκών που επικοινώνησε με το Capital.gr.

Το πρόβλημα επιβεβαιώνουν και οι φορείς εκπροσώπησης της αγοράς φωτοβολταϊκών, επισημαίνοντας ότι εξελίσσεται σε θρυαλλίδα για την αγορά. Πηγές του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών) αναφέρουν ότι εκτός από τις δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού, οι καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα στην αγορά και να έχει δημιουργηθεί κλίμα δυσπιστίας για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ρευστότητα αλλά πως μπορεί να ανοίξει η αγορά όταν δεν υπάρχει εξασφάλιση για τις πληρωμές, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Το πρόβλημα της εξασφάλισης ρευστότητας του πρώην ΔΕΣΜΗΕ, είχε απασχολήσει και το ΥΠΕΚΑ το οποίο στα τέλη Δεκεμβρίου είχε λάβει μια σειρά από μέτρα για να εξασφαλισει πόρους. Από τα τότε μέτρα, μόνο δύο φαίνεται ότι προχωρούν, δηλαδή η αύξηση του παλιού τέλους ΑΠΕ και η επιβολή φόρου λιγνίτη. Ωστόσο τα πρώτα επιπλέον έσοδα, από τα μέτρα αυτά θα φτάσουν στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ τον Απρίλιο, καθώς το ειδικό τέλος για τη μείωση των αερίων ρύπων, εισπράττεται με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Δημοπρασίες ρύπων. 

Αντίθετα η χρησιμοποίηση μέρους των εσόδων από το τέλος ΕΡΤ δεν φαίνεται να προχωρά, ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί και νέες δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από τις 25 Ιανουαρίου. Ακόμη όμως και η συγκεκριμένη δημοπρασία ενός εκατομμυρίου δικαιωμάτων απέφερε μόλις 7,27 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των δημοπρασιών που έχουν διενεργηθεί από τον περασμένο Ιούνιο έχουν εισπραχθεί 125,425 εκατ. ευρώ, και έχουν πουληθεί 14,029 εκατ. δικαιώματα σε διαρκώς φθίνουσες τιμές. Έτσι ενώ η πρώτη δημοπρασία έγινε με 16,11 ευρώ, η τελευταία έγινε με 7,2 ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί ακόμη μία δημοπρασία στις 18 Ιανουαρίου, με χαμηλό ρεκόρ τιμής στα 6,76 ευρώ το δικαίωμα.

Ως προς το «λογαριασμό» των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, με βάση την εγκατεστημένη ισχύ των πάρκων που λειτουργούν, το κόστος ανά μήνα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την ηλιοφάνεια, με το χαμηλό ποσό να αφορά τους χειμερινούς μήνες και το υψηλό τους θερινούς.

Πηγή:www.capital.gr