Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών κατοικιών στη Γερμανία.


Συνεχίστηκε και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η ανοδική τάση των τιμών των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών της Γερμανίας. Ο σχετικός δείκτης που δημοσιεύεται από την ένωση τραπεζών (VDP), κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,2%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε το 2003. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης εμφανίστηκε ενισχυμένος κατά 2,3%.
Η άνοδος του τέταρτου τριμήνου του 2011 τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τα διαμερίσματα (εντός πολυκατοικιών), όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,2%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2010, ενώ οι μονοκατοικίες ενισχύθηκαν με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό της τάξεως του 1,8% σε ετήσια βάση. Εναντι του τρίτου τριμήνου του 2011, η άνοδος στις δύο επιμέρους κατηγορίες κατοικιών ήταν της τάξεως του 0,2% για τα διαμερίσματα και του 0,1% για τις μονοκατοικίες.
Εξίσου θετικές ήταν και οι επιδόσεις του κλάδου των γραφείων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ο σχετικός δείκτης που καταγράφει τις αξίες των εν λόγω ακινήτων, κατέγραψε άνοδο κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 3,9%. Κύριος λόγος της ανόδου αυτής ήταν η υψηλότερη ζήτηση τόσο από τοπικούς, όσο και από διεθνείς επενδυτές. Αντίστοιχα, ο δείκτης των ενοικίων γραφειακών χώρων, ενισχύθηκε κατά 1,1% έναντι του τρίτου τριμήνου και κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, τόσο ο κλάδος των κατοικιών, όσο κι εκείνος των γραφείων στη Γερμανία βρίσκεται σε ανοδική τάση, ως αποτέλεσμα των θετικών οικονομικών εξελίξεων στη χώρα, σε συνδυασμό και με την άνοδο των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και τις ευνοϊκές, σε σχέση με άλλες αγορές, συνθήκες χρηματοδότησης. Ετσι, αρκετοί μπορούν να δανειοδοτηθούν για να αποκτήσουν νέα κατοικία, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο, όπου η χρηματοδότηση μέσω στεγαστικών δανείων έχει εκλείψει για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών. Οπως αναφέρει η ανάλυση της VDP, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός για τους επενδυτές στην Γερμανία. Ετσι, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η σταθερή ανοδική τάση των τιμών.
Πηγή www.kathimerini.gr