Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πτώση στις τιμές κατοικιών και περιθώρια για... παζάρια.


Εξορθολογισμό της αγοράς διαπιστώνει έρευνα της Eurobank Properties.


Μείωση που κυμάνθηκε μεταξύ του 10% και 20% σημείωσαν το 2011 τόσο οι νεόδμητες, όσο και οι μεταχειρισμένες κατοικίες στο Κέντρο και τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank Property Services. Η έρευνα της εταιρείας προστίθεται στις απόψεις που κάνουν λόγο για σαφώς μεγαλύτερη μείωση των τιμών από αυτήν που προσδιόρισε προ ολίγων εβδομάδων η Τράπεζα της Ελλάδος και που για το τέταρτο τρίμηνο (αντίστοιχη περίοδο καλύπτει και η έρευνα της Eurobank) του 2011 διαμορφώθηκε σε 7,9% για την περιοχή της Αθήνας.
Πλέον, όπως αναφέρει η Eurobank, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαλλακτικότητα κατά την τελική διαπραγμάτευση από μέρους των πωλητών, δεδομένου ότι ο αριθμός των συναλλαγών είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ταυτόχρονα, παρατηρείται εξορθολογισμός των ζητούμενων τιμών των «αδικαιολόγητα» ακριβών περιοχών και σύγκλιση των τιμών μεταξύ περιοχών με αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ακριβές περιοχές και τα ακίνητα μεγαλύτερων επιφανειών, υπάρχει συγκριτικά μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στις ζητούμενες τιμές και τις τιμές που εν τέλει ολοκληρώνεται μια αγοραπωλησία.

Από πλευράς ζήτησης, το μεγαλύτερο μέρος αυτής αφορά σε παλαιές κατοικίες, συγκριτικά μικρότερων επιφανειών και κυρίως σε «μεσαίες» περιοχές, που προσφέρουν σχετικά καλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Γι' αυτό άλλωστε και δεν σχεδιάστηκαν νέες αναπτύξεις, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ενώ επιβραδύνθηκε και η πορεία των εργασιών στις υπό ανέγερση οικοδομές, επισημαίνει η Eurobank Property Services. Αλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές κινούνται στην αγορά με ίδια κεφάλαια και δεν βασίζονται σε τραπεζική χρηματοδότηση. Σε αντίθεση επίσης με το πρόσφατο παρελθόν, οι οικονομικοί μετανάστες δεν προχωρούν εύκολα σε αγορές παλαιών διαμερισμάτων σε προσιτά σημεία του Κέντρου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σημαντικά οι αγοραπωλησίες.

Από πλευράς περιοχών, μεγάλη ήταν η πτώση το 2011 στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα, οι τιμές των παλαιότερων διαμερισμάτων, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα, μειώθηκαν κατά 15% και κυμαίνονται πλέον μεταξύ 2.700 και 6.000 ευρώ/τ.μ. Οπως τονίζεται στην έρευνα της Eurobank Property Services, ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, με συνεχώς πτωτικές τάσεις και μείωση της ζήτησης. Σημαντική ήταν η πτώση των νεόδμητων και στις περιοχές των Αμπελοκήπων και Γκύζη με την πτώση στην πρώτη περίπτωση να ανέρχεται σε 12% (2.300 - 2.900 ευρώ/τ.μ.) και στη δεύτερη σε 11% (2.200 - 2.800 ευρώ/τ.μ.). Σύμφωνα με την έκθεση, ο βασικός όγκος των πράξεων που καταγράφηκαν αφορούσαν ακίνητα, των οποίων η τιμή υποχώρησε αισθητά και κοντά στο κατώτερο όριο του εύρους τιμών.

Στην περιοχή των Πατησίων, η πτώση των νεόδμητων διαμερισμάτων άγγιξε το 10% το 2011, με αποτέλεσμα σήμερα οι τιμές να ξεκινούν από τα 1.600 ευρώ/τ.μ. και να μην ξεπερνούν τα 1.950 ευρώ/τ.μ. Ανάλογη ήταν και η μείωση στην Κυψέλη, όπου όμως οι τιμές των λιγοστών είναι η αλήθεια νεόδμητων, είναι λίγο υψηλότερες από τα Πατήσια, καθώς κυμαίνονται μεταξύ 1.750 και 2.100 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Νέα και Ανω Κυψέλη είναι ακόμα πιο υψηλές, μεταξύ 1.950 και 2.400 ευρώ/τ.μ. Εστω κι έτσι, η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και αφορά μικρής επιφάνειας ακίνητα 55-85 τ.μ. Η απουσία των οικονομικών μεταναστών από την αγορά των μεταχειρισμένων έχει οδηγήσει στην πραγματοποίηση ελάχιστων αγοραπωλησιών που αφορούν αποκλειστικά «ευκαιρίες».

Οσον αφορά τα βόρεια προάστια, ξεχωρίζει η πτώση στο Νέο Ψυχικό, καθώς οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 14% σε 3.500 - 4.000 ευρώ/τ.μ. Αιτία η πληθώρα νεόδμητον ακινήτων προς πώληση, καθώς κατά το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες αγοραπωλησίες, οι οποίες μάλιστα προσέφεραν μεγάλα διαπραγματευτικά περιθώρια, αν υπήρχαν διαθέσιμα μετρητά. Στου Παπάγου, η κάμψη δεν ξεπέρασε το 8% στα νεόδμητα διαμερίσματα, που πλέον κυμαίνονται μεταξύ 3.700 και 4.700 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στον Γέρακα, οι τιμές των νεόδμητων μεζονετών υποχώρησαν κατά 15% σε 1.500 - 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων ξεκινούν από 2.000 ευρώ/τ.μ., αγγίζοντας έως και τα 2.700 ευρώ/τ.μ. Ακόμα πιο σημαντική ήταν η κάμψη των τιμών στην ακριβή περιοχή της Κηφισιάς (Κέντρο Κηφισιάς, Στροφύλι, Κεφαλάρι, Πολιτεία), όπου το κόστος για τις νεόδμητες κατασκευές υποχώρησε κατά 26% σε 3.000 - 5.500 ευρώ/τ.μ. Αιτία, η οικονομική ανάγκη των πωλητών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι εμπορικές τιμές να έχουν μειωθεί έως και κατά 50% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν από 3-4 χρόνια. Πηγή www.kathimerini.gr