Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τα SOS στη φορολογική δήλωση για τα ακίνητα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης. Πέραν των όποιων αλλαγών αφορούν τα εισοδήματα, η προσοχή πρέπει να είναι στραμένη στα θέματα των ακινήτων.

Ετσι, στον Πίνακα 7 έχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων. Πλέον οι τόκοι θα δηλώνονται στους κωδικούς 063-064, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας σύναψης του δανείου όπως ίσχυε μέχρι και πέρυσι.

Η έκπτωση αφορά το 10% των τόκων από τον φόρο και μόνο για δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., με μέγιστο ποσό δανείου τα 200.000 ευρώ, ενώ έχουν απαλειφθεί οι κωδικοί 041-042 που αφορούν τις δαπάνες δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης του φόρου.

Επίσης έχουν προστεθεί οι κωδικοί 092-096 όταν ο φορολογούμενος φιλοξενείται, οι κωδικοί 075-076 για δωρεές χρηματικών ποσών στον «λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του Δημοσίου Χρέους» και οι κωδικοί 077-078 για τα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής Γεράνι του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, με σκοπό να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

Στον Πίνακα 9.1 προστέθηκε στήλη με τον ΑΦΜ των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη και που πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί.

Φυσικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών να αναγράψουν τον αριθμό της γραμμής της ΔΕΗ αλλά και τις αλλαγές που έγιναν στο ακίνητο (τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαιρέτων που αύξησαν τα τετραγωνικά) όχι στο Ε9 αλλά στο Ε1.

Τέλος, ξεχωριστή εκκαθάριση φόρου θα γίνεται από φέτος για κάθε σύζυγο για τα ακίνητα που κατέχει και δήλωσε στο έντυπο Ε9. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο συνολικό σχέδιο που επεξεργάζεσαι το υπουργείο Οικονομικών για ξεχωριστές δηλώσεις και εκκαθαρίσεις όλων των δηλώσεων φορολογίας που κάνουν οι έγγαμοι. Πηγή www.ered.gr