Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΤτΕ: η φορολογία μεταβιβάσεων, γονικών παροχών είναι μεγάλη.



Η φορολογία επί των μεταβιβάσεων και των γονικών παροχών στην Ελλάδα, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ενώ εκτιμάται ότι η μείωσή της θα αυξήσει την πολύ χαμηλή συχνότητα των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.Αυτό αναφέρει στην Έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2011-2012.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν έως τον Ιούνιο του 2012, χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του ύψος διαφόρων επιμέρους φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων που σχετίζονται με τα ακίνητα, όπως είναι οι φόροι μεταβίβασης, χρησικτησίας, ανταλλαγής, διανομής, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, τον πρόσφατο επιβληθέν ειδικό τέλος στα ηλκετροδοτούμενα ακίνητα, τον φόρο ακίνητης περιουσίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) των ΟΤΑ κ.α..

Επίσης, αναφέρει ότι η αντικειμενική αξία συνδέεται με το κόστος συμβολαίων μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά έξοδα, παράσταση δικηγόρου, τέλη μεταγραφής κ.α.) και τα τέλη και τις εισφορές οικοδομικών αδειών, ενώ χρησιμοποιείται και για τον προσδιορισμό των τεκμαρτών εισοδημάτων από ακίνητα και των φορολογικών τεκμηρίων διαβίωσης από ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία. Οπότε μία τέτοια αναπροσαρμογή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δυνδυαστεί με εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της φορολογίας των μεταβιβάσεων όσο και της κατάργησης επιμέρους επιβαρύνσεων.

Παράλληλα, προτείνει την ενοποίηση των φορών στα ακίνητα σε δύο, έναν κατοχής και ένας μεταβίβασης, σε αντίθεση με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για έναν και μόνο φόρο στα ακίνητα.

Τέλος, σημειώνει ότι υπερφορολόγηση των ακινήτων την τελευταία τριετία έχει επιτείνει την ύφεση στην κτηματαγορά και ότι οι συνεχείς εξαγγελίες μέτρων φορολόγησης δημιουργούν αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων. Πηγή www.buildnet.gr