Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ειδική ταρίφα για το Ήλιος.



Ο Παπακωνσταντίνου συζήτησε με τον Σόιμπλε για διακρατική συμφωνία για την τιμή στην οποία θα αγοράζει η Γερμανία την ενέργεια από φωτοβολταϊκά που θα παράγεται στην Ελλάδα.Συμφωνία κυρίων για την ταρίφα με την οποία θα πωλείται η παραγόμενη ενέργεια από το πρόγραμμα Ήλιος αναζητούν Ελλάδα-Γερμανία. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ.Παπακωνσταντίνου στις χθεσινές του συναντήσεις με τον υπ.Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και παράγοντες του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Ήλιος αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις.

Αντικείμενο των συζητήσεων με τον κ. Σόιμπλε και τους παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν η διαμόρφωση πλαισίου διακρατικής συμφωνίας για την τιμή στην οποία θα πωλείται στη Γερμανία η ενέργεια από φωτοβολταϊκά που θα παράγεται στην Ελλάδα.Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος «Ήλιος», η ταρίφα πώλησης της παραγόμενης ενέργειας θα πρέπει να κινείται κάτω από τις ελληνικές τιμές, δηλαδή τα 29,5 σέντς ανά KWh, αλλά και υψηλότερα από τις γερμανικές τιμές που έχουν υποστεί μείωση 20%-30% και από την 1η Απριλίου θα διαμορφώνονται στα 14 με 17 σεντς για μεσαία και μεγάλα έργα. Επειδή ωστόσο υπάρχει η ανησυχία μήπως αυτό εκληφθεί από άλλες χώρες ως ειδική μεταχείριση της Ελλάδας από τη Γερμανία, οπότε θα ζητήσουν να υπαχθούν σε παρόμοιο καθεστώς, αναζητείται η επίτευξη «συμφωνίας κυρίων».

Τους επόμενους μήνες μέχρι το καλοκαίρι θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για να ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα γίνουν οι πρώτες αδειοδοτήσεις, ώστε να αρχίσει η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων από το 2013, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία από το 2014.Στόχος είναι να μορφοποιηθεί το πρόγραμμα Ήλιος σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση για την παραγωγή 1,5 GW και τη δεύτερη φάση από την περίοδο 2017-18 για το υπόλοιπο μέχρι τα 10 GW. Πηγή www.reporter.gr