Πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας τα παραδείγματα φυτεμένων δωμάτων, μιας ουσιαστικής κίνησης προσέγγισης του φυσικού τοπίου για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων πάνω σε κτίρια.Τα φυτεμένα δώματα ή πράσινες στέγες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Η αύξηση των εφαρμογών οφείλεται στο ότι το ολοκληρωμένο σύστημα υποδομής φυτεμένου δώματος μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα κτίρια λόγω του μικρού φορτίου με το οποίο επιβαρύνει την πλάκα.
Οπως επισήμανε, εργολάβος οικοδομών ειδικές αντιρριζικές μεμβράνες από εύκαμπτη πολυολεφίνη χρησιμοποιούνται για την στεγάνωση του δώματος, οι οποίες παράλληλα προστατεύουν από τη διαβρωτική δράση των ριζών παρέχοντας εγγυημένη προστασία. Παράλληλα, εξειδικευμένα πατήματα αποστράγγισης προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, καθώς συγκρατούν μέρος του νερού, το οποίο αποδίδουν σταδιακά στα φυτά. Έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή ανάπτυξη των φυτών σε συνδυασμό με την οικονομία του νερού. To μηχανικό υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών είναι ειδικά μελετημένο για να προσφέρει καλή αποστράγγιση και αερισμό ακόμα και όταν είναι βρεγμένο. Μετά από δεκαετίες ερευνών σης χώρες που πρωτοστατούν στην δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, σήμερα υπάρχει εξειδικευμένη τεχνολογία που εγγυάται την επιτυχημένη εφαρμογή ενός φυτεμένου δώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς κανένα φόβο αστοχίας.
Ο σχεδιασμός του φυτεμένου δώματος /πράσινης στέγης γίνεται σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ορίζονται οι επιμέρους χώροι και η αναλογία σκληρού και μαλακού δαπεδοτοπίου, ανάλογα με την χρήση του χώρου. Η επιλογή κατάλληλων ξηρανθεκτικών φυτών σύμφωνα με τις συνθήκες της περιοχής εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στα οφέλη ενός φυτεμένου δώματος επισήμανε ότι είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η δημιουργία ενός φυτεμένου δώματος προσφέρει περιβαλλοντικά, ενεργειακά, και οικονομικά οφέλη και συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας τη ζωής των κατοίκων στα αστικά κέντρα.
Πιο αναλυτικά η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων συμβάλει περιβαλλοντικά στη: Βελτίωση του μικροκλίματος των αστικών περιοχών. Συγκράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων. Μείωση της ηχορύπανσης, της σκόνης και του νέφους. Δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα. Συμβολή στην προστασία και την αύξηση της βιοποικιλότητας. Δημιουργία νέων υπαίθριων χώρων πρασίνου και δικτύων "πράσινων/αειφορικών" διαδρόμων στον αστικό ιστό. Συμβολή στην ισοκατανομή των χώρων πρασίνου ειδικά στις επιβαρυμένες αστικές περιοχές. Διαχείριση όμβριων υδάτων και πλημμυρικών φαινομένων καθώς συμβάλλουν στην αποφόρτιση των δικτύων.
Ωστόσο πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των φυτεμένων δωμάτων στην εξοικονόμηση ενεργείας και στην προστασία του κτιρίου.
Τέλος, τα ολοκληρωμένα συστήματα υποδομής φυτεμένων δωμάτων αυξάνουν την διάρκεια ζωής των υποκείμενων μεμβρανών στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους. Πηγή www.buildnet.gr