Κραυγή απόγνωσης έβγαλαν χθες οι εκπρόσωποι φορέων που η επαγγελματική τους δραστηριότητα συνδέεται με τα ακίνητα.
Λουκέτο εκτιμάται ότι θα βάλουν 13.000 οικοδομικές επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης που πλήττει την αγορά κατοικίας τα τρία τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργατοτεχνίτες δεν έχουν σήμερα καμία απασχόληση.
Κραυγή απόγνωσης έβγαλαν χθες οι εκπρόσωποι φορέων που η επαγγελματική τους δραστηριότητα συνδέεται με τα ακίνητα.
Ο πρόεδρος των κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης ανέφερε ότι οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 75% την τριετία 2009-2011. Πέρυσι η πτώση έφθασε στο 40% σε σχέση με πρόπερσι.
Στα Τάρταρα έπεσαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν μόλις 40.321 συμβόλαια έναντι 112.231 το 2005 σημειώνοντας πτώση 64%. Σε σύγκριση με το 2010, ο αριθμός τους ήταν μειωμένος 34,6%.
Ο πρόεδρος Μεσιτών Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων προσφέρουν τίμημα χαμηλότερο έως 60% από τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και έκανε λόγο για κατάρρευση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Προσέθεσε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς. Ανέφερε ως παράδειγμα ξενοδοχείο 50 κλινών το οποίο προσφέρθηκε προς πώληση στα 2,5 εκατ. ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία είναι 6 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς είπε ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ που τους αναλογούν για τη διετία 2011-2012 και πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών να δεχτεί τη μονομερή παραχώρηση ακινήτου προς το Δημόσιο για την εξόφληση των φόρων.
Ακόμη ζήτησε την αναστολή επιβολής του ΦΑΠ για να μπορούν οι κάτοχοι ακινήτων να καταβάλουν τον φόρο που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ.
Πηγή www.imerisia.gr