Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ερχονται νέα χαράτσια για το Κτηματολόγιο.



Το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν για το Κτηματολόγιο, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, αρχής γενομένης από τους προσεχείς μήνες.

Το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν για το Κτηματολόγιο, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, αρχής γενομένης από τους προσεχείς μήνες.

Όπως προβλέπεται σε ΚΥΑ που έχει ήδη έτοιμη το ΥΠΕΚΑ, αλλά και όπως απαίτησε η Τρόικα, μέσα στο 2012 θα πρέπει να πληρώσουν το βασικό σκέλος του κτηματοσήμου όλοι οι «ξεχασμένοι» ιδιοκτήτες από τα προγράμματα της δεκαετίας του '90.

Επίσης από το Μνημόνιο προβλέπεται ότι μέσα στο 2013 θα πρέπει να πληρώσουν ξανά όσοι κτηματογραφήθηκαν το 2008. Αυτήν τη φορά, θα πληρώσουν το σκέλος που συνδέεται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Τα κακά νέα γι' αυτούς είναι ότι θα το κάνουν με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Στη πρώτη κατηγορία ανήκουν ιδιοκτήτες στο Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, τη Χαλκίδα, την Καλαμάτα, τα Χανιά και σε άλλες 333 περιοχές της χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν το βασικό σκέλος του κτηματοσήμου. Δηλαδή, 35 ευρώ ανά δικαίωμα συν 20 ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικό χώρο (γκαράζ, αποθήκη κ.λπ.).

Πρόκειται για περίπου 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που δήλωσαν 6 εκατομμύρια δικαιώματα (συνολική έκταση 8,5 εκατομμύρια στρέμματα) κατά τις πρώτες πιλοτικές φάσεις του Κτηματολογίου που διενεργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του '90!

Όλοι αυτοί, ήταν «ξεχασμένοι» για παραπάνω από μια δεκαετία καθώς ουδείς ποτέ τους ζήτησε να πληρώσουν το τέλος της κτηματογράφησης. Κατά τη φάση της κτηματογράφησής τους, το έργο χρηματοδοτούνταν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό άλλαξε μετά το περίφημο σκάνδαλο του Κτηματολογίου και αποφασίστηκε το έργο να χρηματοδοτηθεί από τα τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες. Κι έτσι έγινε το 2008 όταν ξανάρχισε το έργο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Οι «ξεχασμένοι» ιδιοκτήτες θα λάβουν τώρα χρεωστικό ειδοποιητήριο προκειμένου μέσα σε διάστημα πέντε μηνών (ίσως αυτό αλλάξει) να πληρώσουν το κτηματόσημο.

Τι θα εισρεύσει στα ταμεία
Υπολογίζεται ότι με την είσπραξη αυτών των κτηματοσήμων θα εισρεύσουν στα ταμεία της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» περίπου 160-180 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πάντως, ότι στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.» δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία. Ενώ το θέμα «σκοντάφτει» και στις ΔΟΥ που δηλώνουν ότι μπορούν να «σηκώσουν» μόνο 2.000 εισπράξεις το μήνα. Επίσης, στη δεκαετία που μεσολάβησε, πολλά ακίνητα έχουν αλλάξει χέρια και τώρα κανείς δε γνωρίζει ποιος πρέπει να πληρώσει. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι πολλοί που κτηματογραφήθηκαν το 1998 δεν δήλωσαν ΑΦΜ και τώρα υπάρχει πρόβλημα με τις διασταυρώσεις.

Το τέλος πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι τα ονόματά τους καταγράφονται στα συμβόλαια, ανεξάρτητα του είδους δουλείας που έχουν στο ακίνητο (ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ.).

Κτηματόσημο
Ένα απλό παράδειγμα, είναι το εξής: Ένα ακίνητο με γκαράζ και αποθήκη που μπορούν να μεταβιβαστούν, ανήκει κατά 50% στους δυο συζύγους. Αυτή η οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει 35+35 ευρώ για το σπίτι, 20+20 ευρώ για το γκαράζ και 20+20 ευρώ για την αποθήκη. Άρα συνολικά 150 ευρώ. Αν οι δυο σύζυγοι έχουν κρατήσει την επικαρπία και έχουν μεταβιβάσει στο παιδί τους το 100% της ψιλής κυριότητας τότε θα πληρώσουν κτηματόσημο και οι τρεις. Δηλαδή, θα πρέπει να προστεθούν άλλα 75 ευρώ. Ο λογαριασμός σε αυτήν την περίπτωση, που δεν είναι ασυνήθιστη για την ελληνική πραγματικότητα, φτάνει τελικά στο ύψος των 225 ευρώ.

Για τα αγροτεμάχια, καταβάλλεται τέλος μόνο έως 2 δικαιώματα ανά πρόσωπο άσχετα εάν έχουν δηλωθεί περισσότερα.

Σημειώνεται ότι όλοι αυτοί απαλλάσσονται από το δεύτερο σκέλος του κτηματοσήμου που συνδέεται με την αντικειμενική αξία.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο
Επιπλέον, το νέο Μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει μέσα στο 2013 να ανοίξουν όλα τα οριστικά γραφεία Κτηματολογίου στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν το 1998, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν το αναλογικό σκέλος του κτηματοσήμου το οποίο ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας με αφορολόγητο 20.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτησία κι όχι ανά δικαίωμα.

Πρόκειται για 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις πρωτεύουσες των παλιών νομών που κτηματογραφήθηκαν το 2008, συνολικής έκτασης 3,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Με βάση το νέο Μνημόνιο εξάλλου, θα πρέπει άμεσα η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κτηματογράφηση και του υπόλοιπου της χώρας. Η προκήρυξη των κτηματογραφήσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή www.imerisia.gr