Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Εργαλείο» δήμευσης περιουσιών ο ΝΟΚ.


Στη δήμευση μέρους ακίνητης περιουσίας θα μπορούν να προχωρήσουν το κράτος και οι ΟΤΑ μέσω ρύθμισης στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
Όπως κατήγγειλε στο ered ο δικηγόρος κ. Άγγελος Πέτρου η νέα ρύθμιση ουσιαστικά υποχρεώνει ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί οι ιδιοκτησίες τους και εν τέλει δεν προχωράει η διαδικασία επειδή δεν καταβάλλεται η οφειλόμενη από το κράτος αποζημίωση, να εισφέρουν σε εμβαδόν από την ιδιοκτησία τους ή σε χρήμα προκειμένου να απεγκλωβίσουν την περιουσία τους.
Πρόκειται για μια «απίστευτη, πρωτοφανή, αντισυνταγματική και προκλητική ρύθμιση» που γίνεται με το άρθρο του νομοσχεδίου για τον ΝΟΚ σύμφωνα με τον κ. Πέτρου ό οποίος αναφέρει ότι ουσιαστικά παρέχεται στο κράτος και στους ΟΤΑ το όπλο της Δήμευσης, μέρους ιδιοκτησίας αφού, οποτεδήποτε, μία ιδιοκτησία μπορεί να χαρακτηρισθεί με τροποποίηση του σχεδίου κοινόχρηστος χώρος Στην συνέχεια όταν η ιδιοκτησία αυτή αποδεσμεύεται και αίρεται η απαλλοτρίωση λόγω της αδυναμίας του κράτους να την αποζημιώσει αυτή είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει είτε εισφορά σε γη, είτε επειδή έχει κτίσμα να καταβάλλει την αντίστοιχη των μέτρων εισφορά σε χρήμα. Αντιμετωπίζεται δηλαδή η ιδιοκτησία ως εντασσόμενη πρώτη φορά σε σχέδιο πόλεως.
«Ο ιδιοκτήτης συνεπώς της ιδιοκτησίας που θα δεσμευθεί για απαλλοτρίωση, όχι μόνο θα υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία λόγω της δέσμευσης της ιδιοκτησίας του αλλά όταν η απαλλοτρίωση θα αρθεί, επειδή δεν θα του καταβληθεί η αποζημίωση μετά από χρόνια, θα είναι υποχρεωμένος να εισφέρει ή σε εμβαδόν από την ιδιοκτησία του ή να πληρώσει τα αντίστοιχα μέτρα της εισφοράς σε χρήμα προκειμένου να άρει την απαλλοτρίωση», αναφέρει ο κ. Πέτρου.