Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

"Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση (upd)".


Σαφή αναφορά για το 3% και σε καμία περίπτωση του ενός τρίτου της ελληνικής γης, έκανε ο Π. Πρωτοψάλτης, επικεφαλής του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ σε επιχειρηματική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 150 επιχειρήσεων και επενδυτικών φορέων.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ στοCapital.gr, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας Hurriyet Daily News.

Νωρίτερα, το capital.gr επικαλούμενο το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Hurriyet, μετέδιδε ότι:
Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση, δήλωσε ο Πάνος Πρωτοψάλτης, επικεφαλής του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ στην Hurriyet Daily News.

Ο Π. Πρωτοψάλτης έκανε τις δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης με θέμα «Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και Ευκαιρίες» στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία έλαβαν μέρος μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές και από τις δύο χώρες,

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Hurriyet, «η Ελλάδα, υπό την πίεση των πιστωτών της, καλεί τις τουρκικές εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για τα assets της που είναι προς πώληση, αξίας 50 δισ. ευρώ».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι τιμές είναι φθηνές και η Ελλάδα καλωσορίζει τους Τούρκους επενδυτές», επικαλούμενο τις δηλώσεις του επικεφαλής της αρχής ιδιωτικοποίησης.

Ακόμη, η Hurriyet επισημαίνει ότι «οι ελληνικές αρχές βλέπουν την Τουρκία ως δυνατή εναλλακτική λύση έναντι των δυτικών επενδυτών, για να αγοράσει κρατικά assets δισεκατομμυρίων ευρώ, ως μέρος του μεγάλου σχεδίου ιδιωτικοποίησης της χώρας που επιβάλλεται από τους πιστωτές».

Επισημαίνει ότι στο σχέδιο για πώληση assets, περιλαμβάνονται λιμάνια, αεροδρόμια, ενεργειακά εργοστάσια, αυτοκινητόδρομοι και ενεργειακές εταιρείες.

«Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση. Οι τουρκικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς τα assets που βρίσκονται προς πώληση είναι σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς», δήλωσε ο Π. Πρωτοψάλτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «συνολικά 71.000 ιδιοκτησίες σε έκταση 3,4 εκατ. στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, περιμένουν για επενδυτές από την Τουρκία, καθώς και από άλλες χώρες».

Δήλωσε μάλιστα πως είναι σίγουρος πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια κατά των Τούρκων επενδυτών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για ελληνικά assets.

«Θα θέλαμε να δούμε την Botas (την τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου) να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ», τόνισε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ελλείψει επενδυτών πρόθυμων να επενδύσουν σε ελληνικά assets, καλεί τους Τούρκους επιχειρηματίες να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει κανείς δάνειο από τις ελληνικές τράπεζες τώρα. Η συνεργασία με τις τουρκικές εταιρείες, μπορεί να ωφελήσει τις ελληνικές εταιρείες με δάνεια που θα χορηγηθούν από τουρκικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να προστατέψουν τις δραστηριότητές τους από το ενδεχόμενο έλλειψης ρευστότητας», τόνισε.
Πηγή:www.capital.gr