Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Αυθαίρετα: εκτός της ρύθμισης οι μετά τον Ιούλιο.



Εκτός της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μείνουν οι κατασκευές τις οποίες επιτήδειοι ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2011, προκειμένου να τις νομιμοποιήσουν μέσω της ρύθμισης.Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη, το ΥΠΕΚΑ δεν θα δεχθεί να ενταχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευές που ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2011, ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από τα νησιά, όπου διαπιστώνεται έξαρση της παράνομης δόμησης το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σηφουνάκης ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην αναδιατύπωση του άρθρου 14 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης, που αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση, αποδεχόμενο την αποσύνδεση της κατοικίας από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της, προκειμένου να μην υπάρξει η οποιαδήποτε σύγχυση ή ασάφεια για το θέμα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες.

To σχέδιο Π.Δ. "Περί χρήσεων γης" ήταν σε δημόσια διαβούλευση από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου. Στη διαβούλευση κατατέθηκαν 661 σχόλια, επί των 17 άρθρων του σχεδίου, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, "για το άρθρο 14, το οποίο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πολιτών και φορέων που διατύπωσαν, συνολικά, 212 σχόλια, προτείνεται η αποσύνδεση της κατοικίας από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της, την οποία και αποδεχόμαστε για την άρση οποιασδήποτε σύγχυσης και ασάφειας. Γίνεται σαφές ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση (κατοικίας)".

Με το Π.Δ. εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της αποκλειστικής κατοικίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκλήθηκαν έπειτα από νομολογία του ΣτΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να διαφυλάσσεται, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, το "περιβαλλοντικό κεκτημένο" ορισμένων περιοχών που έχουν αναπτυχθεί ως κηπουπόλεις.

Μέχρι σήμερα, δύο μόνο περιοχές κατοικίας ήταν θεσμοθετημένες, οι περιοχές αμιγούς κατοικίας και γενικής κατοικίας. Με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ προστίθεται μια νέα, τρίτη κατηγορία, η αποκλειστική κατοικία, με μόνη επιτρεπόμενη χρήση την κατοικία.

Σαντορίνη

Εν τω μεταξύ, με Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ απαγορεύεται ρητά η δόμηση στην Καλντέρα, στην οποία πλέον επιτρέπονται μόνο έργα αντιστήριξης, κοινής ωφέλειας (μονάδες αφαλάτωσης, τελεφερίκ, διαχείριση απορριμμάτων) και συντήρησης υφιστάμενων κτιρίων. Ειδικότερα, με το Π.Δ. που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπονται τα εξής:

- Απαγορεύεται στο εξής η δόμηση ή η αλλοίωση της μορφολογίας του τοπίου και του περιβάλλοντος στη ζώνη I (περιοχή Καλντέρας), πλην των έργων αντιστήριξης των πρανών και κάποιων λοιπών έργων κοινής ωφέλειας.
- Εισάγεται ενιαίο όριο κατάτμησης 8 στρεμμάτων σε όλες τις ζώνες (I, II και III), πλην της ζώνης III, όπου η αρτιότητα για τουριστικά καταλύματα και τουριστικές κατασκηνώσεις ορίζεται σε 15 και 10 στρέμματα αντίστοιχα. Τονίζεται ότι στις ζώνες II και III και για χρήσεις πλην τουριστικών καταλυμάτων εξακολουθούν να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα -πλέον κατά παρέκκλιση- υφιστάμενα γήπεδα ελάχιστου εμβαδού 4
στρεμμάτων.
- Επαναπροσδιορίζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία, στα 150 τ.μ. στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα γήπεδα και 200 τ.μ. στα κατά κανόνα οικοδομήσιμα γήπεδα, μέγιστου ύψους 4,5 m., όπως από το 2001 ισχύει σε 24 νησιά του Αιγαίου.
- Προβλέπεται η χωροθέτηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων παραγωγής και επεξεργασίας νερού, αφαλάτωσης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βιολογικού καθαρισμού.
- Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως για αμπελώνες, φακές, φάβα, ντοματάκια κ.ά., δεν θα
δομούνται.