Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Κατοικίες στο 40% της έκτασης του παραλιακού μετώπου.



Στα 11 μέτρα ύψος καθόρισε χθες από τη Βουλή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των χρήσεων αμιγούς κατοικίας που θα επιτραπεί στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά, συμμεριζόμενος τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η αντιπολίτευση αλλά και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση που προηγήθηκε στον αρμόδιο ΚΤΕ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο υπουργός ανακοίνωσε την τελική ρύθμιση, η οποία έχει ως εξής: «Ειδικά για το τμήμα του μητροπολιτικού πόλου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,25 και το μέγιστο ύψος των κτιρίων τα 16 μέτρα. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η κατασκευή ενός και μόνο υψηλού κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Επιτρέπονται επίσης και οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου με συντελεστή δόμησης 0,6% και ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος τα 11 μέτρα».

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό, με την οποία επιτρέπεται σε ποσοστό 40% της συνολικής έκτασης οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας. «Προσθέτετε 300.000 τετραγωνικά μέτρα στην παραλία του Αγίου Κοσμά ή διαφορετικά 400 πολυκατοικίες ή 1.000 μεζονέτες», είπε.

Φωτοβολταϊκό
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την υπαναχώρηση της Ν.Δ., αλλά και τις έντονες επικρίσεις των Σ. Χαλβατζή (ΚΚΕ) και Ηρούς Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), προτίθεται στη σημερινή συνεδρίαση να ανακοινώσει ότι αποσύρει, προς το παρόν τουλάχιστον, την τροπολογία που είχε κατατεθεί κατόπιν συμφωνίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από την Εκκλησία σε διαφιλονικούμενη έκταση 23.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη.

Ο υπουργός, με άλλη προσθήκη, προβλέπει ότι θα βρεθούν εναλλακτικοί χώροι προκειμένου να μετεγκατασταθούν τα προνοιακά σωματεία που σήμερα στεγάζουν στο Ελληνικό παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ στην περιοχή προβλέπεται, επίσης, η ανέγερση μουσείου αρχιτεκτονικής.

Και πρόσθεσε ότι στην επόμενη φάση θα ζητηθεί η έγκριση της Βουλής, σχετικά με το πώς ακριβώς θα αναπτυχθεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ικανοποιημένος που ύστερα από «ορυμαγδό δημοσιονομικών μέτρων, συζητάμε αναπτυξιακά προγράμματα», αν και σημείωσε ότι το σκέλος του Πάρκου στο Ελληνικό χρειάζεται χωροταξικές βελτιώσεις. Από την άλλη, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε το 20% του κέρδους από την αξιοποίηση να διοχετευθεί σε ένα πράσινο ταμείο για τις μη προνομιούχες περιοχές της Αθήνας. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης είχε ανακοινώσει ότι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, αλλά, αφού -όπως είπε- η Ν.Δ. δεν συναινεί να προχωρήσει προεκλογικά, το έργο θα «παγώσει».


Μιλώντας στο Reuters, ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος τόνισε για το Ελληνικό ότι ο διαγωνισμός προσελκύει ενδιαφέρον από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων από όλο τον κόσμο. «Το έργο με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προσθέσει 0,3% ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας», εκτίμησε ο κ. Μητρόπουλος, δημιουργώντας 6.000 με 9.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του.