Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πηγή αβεβαιότητας, η έλλειψη λειτουργικού κτηματολογίου για τις αγοραπωλησίες γης.



Η TASK FORCE διαπίστωσε ότι η η έλλειψη πλήρους και λειτουργικού κτηματολογίου στην Ελλάδα αποτελεί μακροχρόνια πηγή αβεβαιότητας και αμφισβητήσεων τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιώτες, όσον αφορά την αγορά ή πώληση γης.

Αυτό, τονίζουν επιτείνει παραδοσιακά προβλήματα που αφορούν τον προγραμματισμό της χρήσης γης σχετικά με τον οποίο θεσπίστηκε σημαντική νέα νομοθεσία ήδη κατά το τρέχον έτος. Η υφιστάμενη κατάσταση, αναφέρει, έχει αρνητικές συνέπειες για τα μεγάλα έργα υποδομών, την πώληση ή την ιδιωτικοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στις περιπτώσεις που οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένοι.

"Για να δοθεί μια εικόνα των διαστάσεων του προβλήματος, εκτιμάται ότι δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας για το ήμισυ της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώληση. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 35 εκατ. εμπράγματα δικαιώματα προς καταχώριση. Περίπου 6,3 εκατ. (ποσοστό μικρότερο του 20%) έχουν ήδη καταχωριστεί, ενώ άλλα 8,5 εκατ. βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Η διαχείριση της υλοποίησης του κτηματολογίου ασκείται από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ("Ανώνυμη Εταιρία") υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τη φύλαξη των τίτλων ιδιοκτησίας που έχουν καταχωρηθεί έχουν αναλάβει τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία στελεχώνονται με περίπου 400 άτομα. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας που φυλάσσονται στα υποθηκοφυλακεία δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και δεν διαθέτουν χωρικές πληροφορίες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τη διενέργεια αξιολόγησης από το κτηματολόγιο των Κάτω Χωρών προκειμένου να χαραχθεί πολιτική για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης και την επίλυση ζητημάτων λειτουργίας. Ο στόχος έγκειται στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2020 όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τις ανωτέρω διαπιστώσεις, η Κτηματολόγιο ΑΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, καθιερώνεται η υποχρέωση του Δημοσίου για υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων κατά το στάδιο της κτηματογράφησης και καθορισμός προθεσμίας για την υποβολή τους. "Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατή η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία, καθώς το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να συλλέξει άμεσα τα απαραίτητα στοιχεία για να τεκμηριώσει τα δικαιώματά του. Η Κτηματολόγιο ΑΕ είναι σε θέση να υποστηρίξει με την τεχνογνωσία της αυτή την διαδικασία, όπως έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει για την υποστήριξη των διευθύνσεων δασών για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, με μεγάλη επάρκεια και με σύγχρονες μεθόδους".

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "οι διαπιστώσεις όλων για τις ελλείψεις του υφιστάμενου συστήματος καταγραφής και διαχείρισης της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας επιβεβαιώνουν ακριβώς την ανάγκη μετάβασης στο σύστημα του Κτηματολογίου, το οποίο συνδέει τη νομική με τη χωρική πληροφορία σε μια πλήρως ψηφιοποιημένη βάση για όλη τη χώρα και διασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την ταχύτητα στις συναλλαγές.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο σήμερα είναι σε απόλυτα αναπτυξιακή τροχιά και έχει όλα τα εχέγγυα για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή του μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Πολιτεία. Μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει μια σειρά από θέματα που προέκυψαν στην προσπάθεια κατάρτισης του Κτηματολογίου. Κι αυτό γιατί είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση που με κάποιον τρόπο εμπλέκει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας διοίκησης.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο αυτή τη χρονική στιγμή είναι στην πιο κρίσιμη φάση του και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και τα κατάλληλα μέτρα. Η ολοκλήρωσή του επείγει, όχι μόνο γιατί είναι έργο ενταγμένο στο Μνημόνιο με συγκεκριμένο αυστηρό και ανελαστικό χρονοδιάγραμμα, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο και υποδομή για κάθε προσπάθεια στη χώρα. Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και θα πρέπει όλοι να εστιάσουν την προσοχή τους προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Ως Κτηματολόγιο ΑΕ θα συνεχίσουμε να δίνουμε, παρά τις δυσκολίες, τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτό το έχουμε αποδείξει καθώς έχουμε υλοποιήσει σημαντικά έργα υποδομής για τη χώρα με την πιστοποίηση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, πέρα από τη κτηματογράφηση και τη λειτουργία Κτηματολογίου, η εταιρεία έχει αναλάβει την υποστήριξη όλων των φορέων του δημοσίου με χαρτογραφική υποδομή και εφαρμογές γεωπληροφορικής, τη σύνταξη και κύρωση δασικών χαρτών, την υλοποίηση του νέου προγράμματος NATURA, την υποστήριξη της διαδικασίας είσπραξης τελών αυθαιρέτων και την τηλεπισκοπική παρακολούθηση καμένων περιοχών, τα οποία αποτελούν επιπλέον αντικείμενα δραστηριοποίησης της εταιρείας μας.

Όμως το κύριο αντικείμενο της εταιρείας είναι το Κτηματολόγιο. Είναι στο χέρι μας να προσφέρουμε στη χώρα αυτό που οι περισσότερες χώρες έχουν εδώ και χρόνια. Κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να το αποκτήσει.


Έτσι, σήμερα είναι ενταγμένα στη διαδικασία του Κτηματολογίου (λειτουργία – κτηματογράφηση σε εξέλιξη – κτηματογράφηση σε προκήρυξη) το 60% των συνολικών δικαιωμάτων στη χώρα, δηλαδή περίπου 22 εκατ. δικαιώματα από το συνολικό εκτιμώμενο αριθμό των 37 εκατ. δικαιωμάτων.


Μέσα στο 2011 προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί κτηματογράφησης, που αφορούν σε περίπου 7.000.000 δικαιώματα, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον στόχο των 4.000.000 δικαιωμάτων που έθετε το μνημόνιο.

Μέχρι το τέλος του 2012 προκηρύσσουμε διαγωνισμούς για τα υπόλοιπα 15.000.000 δικαιώματα. Ήδη ολοκληρώνουμε το επιχειρησιακό σχέδιο - κατανομή δικαιωμάτων σε μελέτες κτηματογράφησης, διαδικασίες, χρηματορροές- με το οποίο εξασφαλίζουμε την έγκαιρη και επιτυχή σύνταξη του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα.

Το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και οι νέες διαδικασίες ανάθεσης, που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, ευνοούν τον ανταγωνισμό και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις με προφανές οικονομικό όφελος, αλλά και επιτάχυνση του έργου". Πηγή www.buildnet.gr