Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΤτΕ: Μόνο δυο φόροι στα ακίνητα.

Κατάργηση και ενοποιήσεις φόρων στα ακίνητα και μείωση των συντελεστών των φόρων μεταβίβασης συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος ως αντίβαρο στην προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.

Η ΤτΕ προτείνει τη θέσπιση μόνο δυο φόρων στα ακίνητα, ενός που θα επιβάλεται στις μεταβιβάσεις και ενός άλλου που θα επιβάλλεται στην κατοχή ακινήτων. Στην έκθεση σημειώνει ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων την τελευταία τριετία έχει επιτείνει την ύφεση στην κτηματαγορά και τονίζει ότι οι συνεχείς εξαγγελίες μέτρων φορολόγησης δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων.

Αναφέρει ως παράδειγμα την εξαγγελθείσα εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων μέσω της αναπροσαρμογής μιας σειράς φόρων και τελών.

Η ΤτΕ τονίζει ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει να συνοδευτεί από εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της φορολογίας των μεταβιβάσεων όσο και της κατάργησης επιμέρους επιβαρύνσεων και της θέσπισης ή διατήρησης ενός πολύ μικρού αριθμού ενιαίων φόρων που θα αντικαταστήσουν το πλήθος των υπαρχόντων (π.χ. ενιαίος φόρος επί των συναλλαγών και ανάλογος ενιαίος φόρος επί της ιδιοκτησίας ακινήτων)
Πηγή:www.capital.gr