Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Οι ημιυπαίθριοι στο συντελεστή δόμησης.


Ιδιοκτήτης που τακτοποίησε χώρους δεν μπορεί να προχωρήσει σε επέκταση εφόσον εξάντλησε το Σ.Δ.

Συνταγματικά «αγκάθια» εντοπίζει η δικαιοσύνη στο ν. 3843/10, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «μπλοκάρει» την περαιτέρω δόμηση ακινήτων που διαθέτουν «κλεισμένους» ημιυπαίθριους χώρους, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για έμμεσο συνυπολογισμό τους στο συντελεστή δόμησης. Το ΣτΕ εντόπισε συνταγματικά προβλήματα στη διάταξη του νόμου 3843/10 (για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων), η οποία άφηνε περιθώριο στον ιδιοκτήτη να επεκτείνει την οικοδομή του κι άλλο, αφού δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης οι «κλειστοί» ημιυπαίθριοι χώροι.

Όμως το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος για πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση και δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η δυνατότητα περαιτέρω δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι οι «κλειστοί» ημιυπαίθριοι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σχετικά με το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης από τις Πολεοδομίες, έτσι ώστε να αποφεύγουν να ικανοποιούν αιτήσεις για περαιτέρω δόμηση (με επιχείρημα ότι υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή), αποκρούοντας την έκδοση τέτοιων οικοδομικών αδειών.

Χαλκιδική
Το δικαστήριο -κατά πληροφορίες- «μπλόκαρε» οικοδομική άδεια που επέτρεπε σε ιδιοκτήτες ακινήτου στη Χαλκιδική να κτίσουν κι άλλο στην οικοδομή τους, μολονότι «έκλεισαν» αρκετούς ημιυπαίθριους χώρους ανεξάρτητα από το αν είχαν εξαντλήσει έτσι τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης. Στην «πιλοτική» αυτή δίκη, η Ολομέλεια ΣτΕ δεν έλυσε τελικά το μείζον ζήτημα αν είναι συνταγματική ή αντισυνταγματική γενικά η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, για 40 χρόνια, κάτι που θα κριθεί στο άμεσο μέλλον.

Και τούτο γιατί στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν προσβλήθηκε αυτή καθ' εαυτή η «τακτοποίηση» (αφού δεν είχε ακόμα εγκριθεί όταν υποβλήθηκε η αίτηση ακύρωσης), αλλά η προσπάθεια περαιτέρω δόμησης, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι «κλεισμένοι» ημιυπαίθριοι.

Η δικαστική απόφαση (θα γνωστοποιηθεί επίσημα σε 1-2 μήνες) θα έχει μεγάλη πρακτική σημασία αφού θα είναι αδύνατο να μη συνυπολογίζονται «κλεισμένοι» χώροι για να εμποδιστεί η περαιτέρω δόμηση, ενώ ίσως προκύψουν επιπλέον οικονομικού περιεχομένου συνέπειες σχετικά με φορολόγηση, τέλη, κ.λπ. για τέτοιους χώρους. Πηγή www.imerisia.gr