Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

«Πονοκέφαλος» η ρευστότητα για τους επενδυτές του real estate.




H έλλειψη χρηματοδότησης αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους διεθνείς επενδυτές ακινήτων και συνιστά τη σημαντικότερη απειλή για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με σχετική έρευνα της CBRE, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή 340 θεσμικών επενδυτών στην παγκόσμια κτηματαγορά.

Οπως προκύπτει, η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα αιτία ανησυχίας για το 1/3 των ερωτηθέντων, ενώ το 43% ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παράμετρος επηρεάζει αρνητικά την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα. Αυτό γιατί είτε οι επενδυτές δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν για να αποκτήσουν το είδος ακινήτου που επιδιώκουν, είτε γιατί οι όροι της χρηματοδότησης είναι ασύμφοροι.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της CBRE για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής κι Αφρικής (EMEA), κ. Πίτερ Ντέιμσικ, η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και η επιδείνωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, έχουν ξεκάθαρα πλήξει την επενδυτική ψυχολογία κατά τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων παραμένει η αδυναμία των επενδυτών να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους και να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει κυρίως για εκείνους που εστιάζουν σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιφερειακές αγορές και προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες που παραμένουν δραστήριες στην αγορά ευνοούν κατά κύριο λόγο τη χρηματοδότηση ακινήτων που βρίσκονται στις μεγαλύτερες και πιο ώριμες αγορές.

Στην κορυφή των ανησυχιών των επενδυτών για τις μελλοντικές προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων βρίσκεται, με ποσοστό 25%, η επιστροφή της Ευρώπης σε υφεσιακό περιβάλλον, ενώ ένα πρόσθετο 24% αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι μια πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης.

Πηγή www.kathimerini.gr