Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τι αλλαγές σχεδιάζουν στη φορολογία.


«Κλειδώνει» όπως όλα δείχνουν η ενιαιοποίηση των φόρων και των τελών στην ακίνητη περιουσία, στο νέο φορολογικό σύστημα βάσει του κοινού πλαισίου στο οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κατά τη διαδικασία του σχετικού διαλόγου.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως η επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου για τη χρήση των ακινήτων θα είναι ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επιπλέον, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και η αντικατάσταση τους από τις εμπορικές τιμές, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις πραγματικές τιμές.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω απο €60.000, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 4, από 8 σήμερα. Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα €5.000. Τέλος προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.

Από την επόμενη κυβέρνηση οι αποφάσεις

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το νέο φορολογικό σύστημα βασίζονται «περιλαμβάνουν αποσπασματικά στοιχεία από κείμενα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιτροπής και ως εκ τούτου δεν δεσμεύουν ούτε το Υπουργείο ούτε τα συμμετέχοντα κόμματα».

Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού λάβει υπόψη και τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου που θα προηγηθεί της τελικής διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Πηγή www.ered.gr