Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ευκολότερη η «διάσωση» της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.







Νομοθετική διάταξη που διευκολύνει την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από την εκποίηση λόγω χρεών, κατέθεσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν στον νόμο Κατσέλη. Δείτε τις αλλαγές, μια προς μια.

Όσον αφορά στη διάσωση της κύριας κατοικίας, μέχρι τώρα ίσχυαν τα εξής:

Ο οφειλέτης όταν καταθέτει την αίτηση στο ειρηνοδικείο για να ζητήσει «κούρεμα» των χρεών του, πρέπει να δηλώσει την επιθυμία του να κρατήσει στην κατοχή του την κύρια κατοικία του. Κι αυτό διότι ο νόμος προβλέπει ότι από το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη ρευστοποίηση όλων των ακινήτων του φορολογούμενου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές.

Με το που θα υποβληθεί αυτή η δήλωση, οι υπολογισμοί αλλάζουν. Ο οφειλέτης, θα πρέπει να επιστρέψει στις τράπεζες, ποσό που να αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας. Δηλαδή αν τα χρέη του είναι 150.000 ευρώ και η κύρια κατοικία του αξίζει (κάτι που θα ορίσει το δικαστήριο) 100.000 ευρώ, θα πρέπει να επιστραφούν στις τράπεζες 85.000 ευρώ. (το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας).

Ο νόμος όπως είναι διατυπωμένος σήμερα, ορίζει ότι το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί το πολύ σε 20 χρόνια. Όταν όμως οι διάρκειες των στεγαστικών δανείων έχουν ήδη υπερβεί ακόμη και τα 40 χρόνια προκειμένου να πέσουν οι δόσεις, πως μπορεί ένας νόμος να επιβάλλει 20ετή περίοδο αποπληρωμής σε έναν οφειλέτη πόσο μάλλον όταν αυτός έχει δηλώσει οικονομική αδυναμία.

Αυτό έρχεται να δηλώσει ο νόμος. Η διάρκεια αποπληρωμής, θα μπορεί να ξεπεράσει τα 20 χρόνια με απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι, ο δανειολήπτης θα διευκολυνθεί στο να κρατήσει την κύρια κατοικία του καθώς το ποσό που θα καλείται να πληρώσει κάθε μήνα στην τράπεζα, θα είναι αισθητά μικρότερο.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που επέρχεται στον νόμο έχει να κάνει με την καταβολή των οφειλών. Σήμερα, η διαδικασία έχει ως εξής: ο δανειολήπτης αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καταθέτει την αίτηση στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του, αναφέρει στην απόφαση, ποιο ποσό μπορεί να πληρώνει σε μηνιαία βάση. Με το ισχύον καθεστώς, ο δανειολήπτης θα έπρεπε να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης και την απόφαση προκειμένου να αρχίσει να πληρώνει κάθε μήνα το ποσό που θα του όριζε το δικαστήριο. Αυτή η πληρωμή, θα έπρεπε να γίνεται επί τέσσερα χρόνια τουλάχιστον προκειμένου στη συνέχεια να διαγραφεί το υπόλοιπο χρέος.

Τι αλλάζει

Με το νέο καθεστώς, το ποσό που θα υπολογίζει ο δικηγόρος θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Θα πρέπει να πληρώνεται για μια 5ετία τουλάχιστον. Φυσικά, κάποια στιγμή μέσα στην 5ετία, θα εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου. Το οποίο μπορεί και να ορίσει διαφορετικό ποσό από αυτό που έχει ζητήσει ο δικηγόρος του οφειλέτη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο δανειολήπτης θα εμφανιστεί να χρωστάει. Τα πρόσθετα χρήματα θα μπορούν να καταβάλλονται σε έως και έξι χρόνια από την υποβολή της αίτησης.

Η τρίτη αλλαγή έχει να κάνει με το συνολικό κόστος στο οποίο υποβάλλεται όποιος θέλει να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου. Με το νομοσχέδιο, προβλέπεται έκπτωση 30% στο κόστος για την επίδοση των εγγράφων στις τράπεζες στις οποίες οφείλει χρήματα ο δανειολήπτης.
Πηγή www.fpress.gr