Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

"Ομοβροντία" κατά της υπέρμετρης φορολογίας.


Ομοβροντία κατά της υπέρμετρης φορολογίας των ακινήτων που «δημεύει την περιουσία των Ελλήνων» εξαπέλυσαν οι φορείς της αγοράς και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μεσίτες, κατασκευαστές, συμβολαιογράφοι και έμποροι. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ανέφεραν ότι η κατάρρευση της κτηματαγοράς έχει τελεσθεί κι ότι είναι αδύνατο να πληρωθούν οι φόροι που συνεχώς αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για το 2011 και 2012 ο ΦΑΠ και το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα ξεπεράσει τα €3 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να βρεθούν αυτά τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στ. Παραδιά, αίτημα των ιδιοκτητών είναι να δοθεί η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων ως συμψηφισμό για τους φόρους που δεν μπορούν να πληρωθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων, τα συμβόλαια έχουν μειωθεί στο 1/3 το 2011 σε σχέση με το 2005. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 112.231 συμβόλαια το 2002 και μόλις 40.321 το 2011. Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, Κ. Βλαχάκης, τόνισε ότι η πτώση στις μεταβιβάσεις μεγάλων ακινήτων ξεπερνά το 70-90% την περίοδο 2009-2011 ενώ για τις μικρότερες επιφάνειες είναι μεγαλύτερη από 60%. Οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων έχουν μειωθεί κατά 50% και των εξοχικών περίπου 80%.

Οι κατασκευαστές έκαναν λόγο για 110-120 χιλιάδες απούλητα καινούργια απούλητα ακίνητα ενώ οι μεσίτες έδωσαν στοιχεία για ακίνητα που πωλούνται πολύ χαμηλότερα από την αντικειμενική τους αξία.

Στην κοινή ανακοίνωση των Σ. Παραδιά, Γ. Αδαμόπουλου (πρόεδρος ΔΣΑ), Δ. Καψιμάλη (κατασκευαστές), Β. Κορκίδη (ΕΣΕΕ), Γ. Ρεβύθη (μεσίτες) και Κ. Βλαχάκη (συμβολαιογράφοι) τονίζεται ότι η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλα τα επαγγέλματα και την οικονομία. Επίσης, όλοι είναι αντίθετοι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και με την παραχώρηση στις τράπεζες της δυνατότητας να βγάζουν αυτές τις τιμές που ισχύουν. Πηγή www.ered.gr