Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ευνοϊκότεροι όροι στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».




Συνολικά 47.000 αιτήσεις κατατέθηκαν στις τράπεζες για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» απ' την πρώτη απόφαση υπαγωγής, που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο 2011, έως και σήμερα.

Συνολικά 47.000 αιτήσεις κατατέθηκαν στις τράπεζες για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» απ' την πρώτη απόφαση υπαγωγής, που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο 2011, έως και σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περίπου οι μισές έλαβαν προέγκριση δανείου, ενώ για άνω των 10.000 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επίσης, αναφορικά με τις εκταμιεύσεις, 4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου ενώ 1.800 ολική εκταμίευση.

Το υπουργείο χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική την εξέλιξη του προγράμματος, δεδομένης μάλιστα της οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι απευθύνεται σε νοικοκυριά, ανακοίνωσε αλλαγές στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας για όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ή οικογενειακό χαμηλότερο από 20.000 ευρώ, για τους οποίους προβλέπεται επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού των ενεργειακών παρεμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται η αλλαγή των κουφωμάτων, η αντικατάσταση καυστήρα, κ.ά. Το ΥΠΕΚΑ κατήργησε επίσης τον περιορισμό να γίνεται μία μόνο αίτηση ανά πολίτη, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ καταργήθηκε και το όριο που ίσχυε, τα υπό ένταξη κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1990. Παραμένει η προϋπόθεση, η τιμή ζώνης στην περιοχή να είναι χαμηλότερη από 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Οι αλλαγές σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ έγιναν μετά τη διαπίστωση της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, διευκόλυνσης των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, και άρσης περιορισμών μετά την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν παρέχεται επίσης:
Δυνατότητα για πενταετές ή εξαετές δάνειο, αντί για τετραετές προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων.
Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης.
Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία.

Κατηγορίες χρηματοδότησης
Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Αναλυτικότερα οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

1 Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).

2 Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτιρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).

3 Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Πηγή www.imerisia.gr