Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

500.000 ακίνητα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο αλλά το ίδιο δεν τα γνωρίζει.



Σε περίπου 500.000 υπολογίζονται τα ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο αλλά το ίδιο δεν το γνωρίζει, χάνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ έσοδα από την αξιοποίησή τους.

Μεγάλα είναι και τα φορολογικά έσοδα που επίσης χάνει το Δημόσιο από πολλούς που έχουν καταπατήσει αυτά τα ακίνητα τα οποία όμως δεν φαίνονται πουθενά.

Πρόκειται για τα λεγόμενα "αδήλωτα ακίνητα" που ψάχνει η εφορία και καταγράφονται στο Κτηματολόγιο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών ανήκουν σε υπουργεία, σε δήμους, σε περιφέρειες, σε δημόσιους φορείς, ΔΕΚΟ κ.λπ.

Από τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου που έγιναν στο τέλος της δεκαετίας του 90, προκύπτει ότι πάνω από 140.000 ακίνητα παραμένουν αδήλωτα. Αυτά δεν δηλώθηκαν μέχρι τη λήξη της πρώτης προθεσμίας το 2003. Δόθηκαν έπειτα άλλες δυο παρατάσεις όπου και πάλι κανείς δεν τα διεκδίκησε και έτσι από το 2013 θα περάσουν τελικά και στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Εκεί όπου άλλωστε ανήκουν χωρίς όμως το Δημόσιο να το γνωρίζει. Χαρακτηριστική ένδειξη του πως λειτουργούσε και ακόμα λειτουργεί η ελληνική δημόσια διοίκηση. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν κι άλλα 30.000 ακίνητα που είναι αδήλωτα πέντε χρόνια μετά την έναρξη και των νέων προγραμμάτων του Κτηματολογίου. Και μέχρι στιγμής έχει κτηματογραφηθεί μόλις το 25% της χώρας. Υπολογίζεται ότι σε σύνολο χώρας, τα αδήλωτα ακίνητα φτάνουν και ξεπερνούν τον αριθμό των 500.000.

Πρόκειται για δημόσια γη η οποία είτε μένει ανεκμετάλλευτη είτε (κυρίως) καταπατείται.

Τα περισσότερα από αυτά τα αδήλωτα ακίνητα αποτελούν φιλέτα. Ενδεικτικά, τα 4.000 περίπου από αυτά εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας, άλλα 3.000 περίπου στην Αγ. Παρασκευή και 2.000 περίπου στον Χολαργό. Με αυτόν τον τρόπο, το Δημόσιο εμφανίζεται να μην γνωρίζει τι ακριβώς διαθέτει έτσι ώστε να το αξιοποιήσει ενώ χάνει ήδη τεράστια φορολογικά έσοδα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ιταλίας όπου οι εκεί φορολογικές αρχές σε "σαφάρι" εντοπισμού αδήλωτων ιταλικών ακινήτων σε συνεργασία με το ιταλικό κτηματολόγιο, βρήκε πάνω από ένα εκατομμύριο "ακίνητα-φαντάσματα" υπολογίζοντας τα χαμένα φορολογικά έσοδα σε 472 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τέλος στο σχέδιο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο Κτηματολόγιο φαίνεται ότι βάζει η κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται το έργο και η λειτουργία του Κτηματολογίου θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα προωθήσει το θέμα της δανειοδότησης του έργου από την ΕΤΕπ, ως δεύτερη όμως προτεραιότητα καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον Ευάγγελο Λιβιεράτο θεωρεί ότι το Κτηματολόγιο δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Ο ίδιος μάλιστα προ ημερών, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ιδιωτικό κτηματολόγιο".

Αυτή τη στιγμή η Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 280 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν το έργο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ενας βασικός λόγος που αποσύρεται το σχέδιο εισόδου επενδυτή, είναι το γεγονός ότι για να ολοκληρωθούν οι όποιες διαδικασίες θα χρειαζόταν τουλάχιστον δυο χρόνια πράγμα που θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος για κτηματογράφηση του συνόλου της χώρας έως το 2020, κάτι που ζητάει επιτακτικά και η τρόικα.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα έτρεχε τις διαδικασίες για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, μετά από δυο παρατάσεις, δεν προσέτρεξε κανείς!