Ενισχυμένες κατά 7,9%, στα 29,2 δισ. ευρώ, ήταν οι επενδύσεις σε ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, αποθηκευτικούς χώρους) στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ανέφερε σε σχετική έρευνά της η Cushman & Wakefield.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, καταγράφεται οριακή άνοδος κατά 0,6%, ωστόσο συνολικά στο πρώτο εξάμηνο, το ύψος των αγοραπωλησιών ήταν 17,7% χαμηλότερο, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Κύριοι υπεύθυνοι για την ανοδική πορεία του δεύτερου τριμήνου ήταν οι ξένοι επενδυτές, καθώς ενίσχυσαν τις τοποθετήσεις τους κατά 48,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, ήταν υπεύθυνοι για το 48,3% των επενδύσεων, έναντι 35% τον προηγούμενο χρόνο.
Η Cushman & Wakefield αναμένει μικρή υποχώρηση της δραστηριότητας κατά το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των θερινών διακοπών, προτού καταγραφεί η αναμενόμενη ανάκαμψη κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου, όταν παραδοσιακά ολοκληρώνονται οι περισσότερες συμφωνίες. Στο σύνολο του έτους, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν πως το συνολικό ύψος της επενδυτικής δραστηριότητας θα αγγίξει τα 112 δισ. ευρώ, 11% χαμηλότερα έναντι του 2011.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, τα κτίρια γραφείων απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος, σημειώνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση στον κλάδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, καθώς οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 19,8% σε σχέση με το πρώτο φετινό τρίμηνο, αγγίζοντας τα 16,5 δισ. ευρώ και αποσπώντας μερίδιο της τάξεως του 57%, έναντι των υπόλοιπων κατηγοριών ακινήτων. Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο για τα εμπορικά κέντρα, που κατέγραψαν μείωση 5,9% από το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς των εμπορικών ακινήτων να περιοριστεί στο 20%, έναντι 40% που είχε φτάσει να εμφανίζει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Οσον αφορά τις πιο δημοφιλείς για τους επενδυτές χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συγκέντρωσαν μαζί το 60% των επενδύσεων, ελάχιστα χαμηλότερα από το 62% της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε μερίδιο, πάντως, κατέγραψαν οι σκανδιναβικές χώρες, αφού αυτό διαμορφώθηκε στο 18% και είναι υψηλότερο της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 2008. Οσον αφορά την ανατολική Ευρώπη, ξεχωρίζει η παρουσία της Ρωσίας, με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 7%.