Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Οι φόροι πλήττουν την αγορά ακινήτων.



Από την άρση της αβεβαιότητας, την αποκατάσταση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την επαναφορά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας σε λογικότερα πιο χαμηλά επίπεδα, είναι εξαρτημένες οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων.Αυτό αναφέρεται μεταξύ των άλλων σε άρθρο των Γκίκα Χαρδούβελη και Θεοδόση Σαμπανιώτη με τίτλο: "Η ελληνική αγορά ακινήτωνστα χρόνια της κρίσης". Στη μελέτη, που περιλαμβάνεται στο τέταρτο τεύχος του έβδομου τόμου της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων
της Eurobank EFG περιγράφονται οι εξελίξεις και οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων στην εποχή
της κρίσης. Παράλληλα τονίζεται ότι αν και το κλίμα στην αγορά ακινήτων σήμερα εξακολουθεί να είναι έντονα αρνητικό, ιδιαίτερο μετά τη δραματική αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία, η έρευνα δείχνει ότι η αγορά ακινήτων θα είναι η πρώτη που αναμένεται να ανακάμψει εφόσον η Ελλάδα ξεφύγει από το σημερινό υφεσιακό φαύλο κύκλο.

Ωστόσο φως στο "τούνελ", που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων μακροπρόθεσμα φαίνεται να έρχεται από τον τουρισμό, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και νομικού πλαισίου και τη σταδιακή αποκατάσταση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της συμφωνίας για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

Επί του παρόντως πάντως οι έλληνες κατασκευαστές (προσφορά) δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον, όπως άλλωστε και οι έλληνες καταναλωτές (ζήτηση). Στους αρνητικούς παράγοντες περιλαμβάνονται το δημογραφικό πρόβλημα, η συνεχής μεταβολή προς το δυσμενέστερο του φορολογικού περιβάλλοντος για την αγορά κατοικίας
και η αντικειμενική αδυναμία επανάληψης των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης της προηγούμενης δεκαετίας. Κυρίως, όμως, τις προοπτικές βαρύνει το ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών στο ορατό μέλλον θα είναι χαμηλότερο από ό,τι την περίοδο πριν από την κρίση.

Σήμερα στην Ελλάδα, η αγορά κατοικίας και τα επαγγέλματα που υποστηρίζει, καθώς και όλες οι υπόλοιπες αγορές και το εισόδημα και βιοτικό επίπεδο των πολιτών, εξαρτώνται από τη δυνατότητα της οικονομίας να ξεφύγει από την κρίση, οπότε το στοίχημα της ανάπτυξης μέσα από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής είναι κομβικό.