Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μονακό της Ελλάδας το Πόρτο Χέλι.



Έλληνες και ξένοι μεγιστάνες, αλλά και αρκετοί γαλαζοαίματοι, κατακλύζουν και αυτό το καλοκαίρι την περιοχή στο Πόρτο Χέλι, ενώ πολλοί από εκείνους που την επισκέπτονται επενδύουν σε γη και ακίνητα.Ενώ οι συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης απλώνονται με μορφή επιδημίας σε όλη τη χώρα έχοντας παγώσει κάθε αγοραπωλησία και βυθίζοντας κατακόρυφα τις τιμές των ακινήτων, υπάρχουν ακόμα περιοχές που κρατούν γερά ενάντια στο κλίμα της εποχής.

To Πόρτο Χέλι, ή αλλιώς η επονομαζόμενη "Ελληνική Ριβιέρα", το γειτονικό νησί των Σπετσών και η ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου ζουν σε έναν άλλο ρυθμό ανάπτυξης, μακριά από τη σκιά της κρίσης. Σήμερα εκεί φιλοξενούνται οι εξοχικές κατοικιδ των πλουσιότερων Ελλήνων, ξένων μεγιστάνων, αλλά και γαλαζοαίματων. Το Πόρτο Χέλι χτίζει σταδιακά τον δικό του μύθο, και είναι ήδη πασίγνωστο στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ.

Κάθε καλοκαίρι η περιοχή κατακλύζεται από επώνυμους Ελληνες και διάσημους φιλοξενούμενους τους, ενώ τα δεκάδες γιοτ, καθώς και τα ιδιωτικά ελικόπτερα που πετούν συχνά στον ουρανό σε κάνουν γρήγορα να αντιληφθείς τη διαφορά.

Εξαίρεση στον κανόνα. Μάλιστα, οι εκεί πωλήσεις γης και ακινήτων όχι μόνο δεν έχουν υποστεί μείωση, αλλά βρίσκονται στα ύψη, με τη ζήτηση να εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή. Οπως τονίζει στο "Εθνος της Κυριακής" ο μεσίτης Κώστας Γούτος της Golden Land Goutos: "Πρόκειται ίσως για τη μοναδική περιοχή της χώρας που η κρίση την άγγιξε στο απειροελάχιστο, ίσως γιατί απευθύνεται στους πιο ισχυρούς οικονομικά, ενώ οι τιμές διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος. Μπορεί το 2010 και 2011 να υπήρχε μια μικρή στασιμότητα στις αγοραπωλησίες, φέτος όμως η αύξηση τους είναι κάτι το εντυπωσιακό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για σπίτια και οικόπεδα περισσότερο τώρα από πάμπλουτους ξένους, ενώ παλαιότερα η ζήτηση προερχόταν κυρίως από Ελληνες. Ειδικά μετά τις εκλογές, που φάνηκε να επικρατεί μια σταθερότητα στη χώρα, το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών και κυρίως Αμερικανών, Αράβων, Ρώσων, Κινέζων και κάποιων Δυτικοευρωπαίων έχει ανέβει κατακόρυφα. Και για να μιλάμε με αριθμούς, ένα στρέμμα αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το ένα εκατομμύριο.

Ο λόγος βέβαια δεν είναι τυχαίος. Οι ξένοι φιλοξενούμενοι των ισχυρών Ελλήνων, οι οποίοι διατηρούν εδώ τις εξοχικές τους κατοικίες, είδαν την περιοχή, την αγάπησαν και σιγά σιγά ο ένας μετά τον άλλον θέλησαν να αποκτήσουν σπίτι στο Πόρτο Χέλι. Η διαφήμιση έγινε από στόμα σε στόμα και θα έλεγα ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή στιγμή".

Ο Νιάρχος έκανε την αρχή

Η εύφορη Αργολίδα που στη μυκηναϊκή εποχή αποτέλεσε σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο πάντα υπήρξε πόλος έλξης. Τα τελευταία χρόνια η γρήγορη σχεπκά πρόσβαση από στεριά και θάλασσα από την Αθήνα ήταν ένα μεγάλο ατού που οδήγησε στη δημιουργία πολλών εξοχικών κατοικιών. To επόμενο σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής το προσθέτουν τα τρία γειτονικά νησιά Πόρος, Υδρα, Σπέτσες, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής αποτελώντας μία ακόμα διέξοδο και προσδίδοντας έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα καθώς συγκεντρώνουν διάσημους επισκέπτες και σκαφστους. Αλλωστε οι Σπέτσες που βρίσκονται ακριβώς απέναντι γνώρισαν μεγάλη δόξα τις δεκαετίες του '50, του '60 και του 70, καθώς τα καλοκαίρια εκεί παραθέριζε η καλή κοινωνία των Αθηνών. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 ο Σταύρος Νιάρχος αγόρασε το διπλανό νησάκι τη Σπετσοπούλα και κάθε καλοκαίρι φιλοξενούσε γαλαζοαίματους και τζετ σέτερ, μια συνήθεια που συνεχίζουν σήμερα επάξια τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Την ίδια περίοδο, μάλιστα, αγόρασε και ο πεθερός του και θρύλος της ναυτιλίας Σταύρος Λιβανός την Κορωνίδα -επίσης ένα όμορφο γειτονικό νησάκι- που σήμερα το έχει στην κατοχή του ο μοναχογιός του, Γιώργος Λιβανός, με τη σύζυγο του Λιτά. Επειτα από τις δύο συγκεκριμένες αγορές, η όλη περιοχή άρχισε να αποκτά έναν πιο διεθνή χαρακτήρα και σαφώς μεγαλύτερη αξία. Ανάμεσα στους πρώτους σημαντικούς αγοραστές που ακολούθησαν τους Νιάρχους και Λιβανούς ήταν και πλούσιοι ξένοι, κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι, οι οποίοι αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις δημιουργώντας κτήματα πολλών στρεμμάτων.

Χωρίς, λοιπόν, να υπάρχει κάποιος επίσημος σχεδιασμός ανάπτυξης η ευρύτερη περιοχή στο Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Κρανίδι γίνεται σιγά σιγά κοινό μυστικό μεταξύ της ελληνικής και διεθνούς ελίτ. Κάθε καλοκαίρι, μάλιστα, το Πόρτο Χέλι είναι το σημείο συνάντησης πανίσχυρων οικογενειών, ενώ κάθε φορά οι γάμοι, οι βαπτίσεις και τα πάρτι των επιφανών κατοίκων του αποτελούν μεγάλη είδηση για τα ελληνικά και συχνά τα ξένα μίντια.

Ενα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο

To Πόρτο Χέλι, όμως, αποκτά από φέτος και μια υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακή μονάδα, το πολυτελές Amanzoe της κορυφαίας αλυσίδας Aman Resorts. Πρόκειται για μέρος του επενδυτικού σχεδίου Porto Heli Collection, που εκτός από το Amanzoe περιλαμβάνει επίσης το ξενοδοχείο Nikki Beach, γήπεδο γκολφ, κατοικίες προς πώληση κ.ά. To σχέδιο ανήκει στην εταιρία Dolphin Capital Investors, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης, σύζυγος της Μαρίνας Βερνίκου.