Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αδύνατες οι πωλήσεις ακινήτων ακόμα και κάτω από τις αντικειμενικές.


Ελάχιστη αγοραστική αξία έχει στην πραγματικότητα η ακίνητη περιουσία μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Κάπα Research, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρουσιάστηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 29ου Πανελλήνιου Συνέδριου της Ομοσπονδίας.

Οπως σημειώθηκε οι πολίτες προσπαθούν ματαίως να πουλήσουν ακίνητα σε τιμές ακόμη και κάτω από τις αντικειμενικές που ισχύουν τώρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες αδυνατεί να πληρώσει φόρους, ενώ το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έχαναν μειώσεις ενοικίων. "Τα συνεχή φορολογικά μέτρα οδηγούν σε απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους" ανέφερε η ΠΟΜΙΔΑ.

Οσον αφορά το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, εν μέσω της σημερινής κατεδάφισης των όποιων "αξιών" τους θα σημάνει, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, καταλήστευση των ιδιοκτητών ακινήτων. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία ζητά όχι μόνον να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για αύξησή τους, αλλά να μειωθούν δραστικά οι συντελεστές "εμπορικότητας", ιδιαίτερα στις περιοχές των ξενοίκιαστων, οι τιμές ζώνης των υποβαθμισθέντων περιοχών, ιδιαίτερα της Αθήνας που καταρρέει καθημερινά, και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας "κούρεμα" των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, μείωση των φόρων στα ακίνητα, δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων που επισύρουν ακόμη και κάθειρξη, κατάργηση ελαχίστων αμοιβών, μέτρα για τα "φέσια", κατάργηση βεβαιώσεων Δ.Ο.Υ., "πάγωμα" δημοτ. τελών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου χαρακτήρισε απολύτως παράλογη την πρόταση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και δήλωσε ότι "παράλογα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν". Συμφώνησε ότι υπάρχουν υπέρμετρες και παράλογες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, τόνισε ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων πρέπει να έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ανήγγειλε δε τροποποιήσεις στο τέλος ακινήτων για το 2012 προκειμένου όπως είπε να γίνει δικαιότερο και ελαφρύτερο.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε από την πλευρά της ΝΔ για κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ καθώς και του ΦΑΠ, και επαναφορά του ΕΤΑΚ με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που ισχύουν σήμερα, φορολογία της υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3 %, πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για πέντε χρόνια, μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 % και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες επί τριετία.

Ομιλία προς τους συνέδρους απηύθυνε επίσης ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι προτεραιότητα της γραμματείας είναι να ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010, 2011 που εκκρεμούν, η οποία όπως είπε θα γίνει με χρονική απόσταση του ενός εκκαθαριστικού από το άλλο για τον ίδιο ιδιοκτήτη. Υποσχέθηκε ότι με τις δηλώσεις Ε9 για το 2012 που θα υποβληθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση του ΦΑΠ ενώ ανήγγειλε διασταύρωση των αρχείων του Κτηματολογίου, της ΓΓΠΣ και της ΔΕΗ για τα ακίνητα .

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το ΕΕΤΗΔΕ είναι αντισυνταγματικό και εξέφρασε την ελπίδα να εκδοθεί σύντομα η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρώην υπουργός κ. Γ. Παπαθανασίου τόνισε την ανάγκη οι φορολογικές επιβαρύνσεις να ανταποκρίνονται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και την απόδοση της περιουσίας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησε για φορολογική επίθεση στη λαϊκή ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι οι φόροι δεν πρόκειται να μειωθούν αν δεν μειωθούν οι δαπάνες του κράτους.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες είναι σήμερα σε θέση να πληρώσουν όλους αυτούς τους ετήσιους ληστρικούς φόρους κεφαλαίου, αν δεν γίνει άμεσα, όχι επαύξηση, αλλά εκτεταμένο "κούρεμα" των φορολογικών υποχρεώσεων τους, με:

-Κατάργηση του ΦΑΠ αναδρομικά από το 2011, λόγω της, αντί αυτού επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ.

-Ενοποίηση των φόρων κεφαλαίου (ΦΑΠ, ΤΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) σε έναν φόρο, πολύ χαμηλότερο από το ΕΕΤΗΔΕ που ισχύει σήμερα, που θα λαμβάνει υπόψη την πρόσοδο των ακινήτων και την φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών. Σημείωσε δε ότι είναι απόλυτα ανήθικο, την ώρα που το ΥΠΕΚΑ προωθεί μέτρα που οδηγούν στην απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων (Προεδρικό Διάταγμα για την ουσιαστική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης), το υπουργείο Οικονομικών να προωθεί την ένταξη των ακινήτων αυτών στο ΦΑΠ!

Αναφερόμενος δε στις προτάσεις που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25 % και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, τόνισε ότι τυχόν υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα οδηγήσει σε καταλήστευση των ιδιοκτητών ακινήτων και κατάρρευση της οικοδομής και της οικονομίας. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε μια περίοδο που οι πραγματικές τιμές συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά, θα αυξήσει αυτόματα τα φορολογικά βάρη των ιδιοκτητών συμπαρασύροντας προς τα πάνω μεταξύ άλλων το τέλος ακινήτων, το ΦΑΠ, τα δημοτικά τέλη, το ΤΑΠ, τους φόρους στις μεταβιβάσεις, τα τέλη για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κ.α. Θα μετατρέψει επίσης εν μία νυκτί σε "εκατομμυριούχους" στα χαρτιά, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η περιουσία των οποίων έχει στην πραγματικότητα ελάχιστη αγοραστική αξία.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι με πρόσφατα νομοθετήματα υιοθετήθηκε σειρά εξοντωτικών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως:

1. Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009 έως και 9 ο/οο

2. 10-20πλασιασμός του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1ο/οο σε έως 1%-2%

3. 10πλασιασμός του Φόρου κληρονομιάς - γονικής παροχής από 1% σε έως 10%

4. Αύξηση φορολογίας εισοδήματος ως 45%, και του συμπληρωματικού φόρου σε 3%

5. Βαρύ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία

6. Κατάργηση απαλλαγής των δαπανών επισκευών κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα

7. Περιορισμός απαλλαγής ΦΜΑ και τόκων για αγορά πρώτης κατοικίας

9. Δυνατότητα μονομερούς λύσης των μισθωτικών συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών.

10. Καθιέρωση σωρείας υποχρεωτικών επιθεωρήσεων, ελέγχων, πιστοποιητικών, και φυσικά αμοιβών σε βάρος των ιδιοκτητών κτιρίων.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις για ποινές ακόμη και κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων, οδηγούν σε πλήρη "ποινικοποίηση" της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ειδικότερα οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, που θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι "αντικειμενικές αξίες", δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους.

Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε συμπερασματικά ότι η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, κλασσικό αποταμιευτικό πρότυπο της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει τεθεί πλέον σε διαδικασία πραγματικής "κατεδάφισης", ενώ τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνται σ΄αυτές.

ΤΑ 10 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

1. Ενοποίηση ΦΑΠ- ΕΕΤΗΔΕ-ΤΑΠ και αντικατάστασή τους από έναν ετήσιο φόρο με ενιαίο χαμηλό συντελεστή, τον οποίο θα μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σε μόνιμη βάση.

2. Αντικειμενικές Αξίες: Όχι αύξηση, αλλά άμεση μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας - Αύξηση συντελεστών παλαιότητας.

3. Ειδικό τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), για όσο ισχύει: Μείωση συντελεστών τέλους, δυνατότητα διόρθωσης λαθών από τους Εφόρους, απαλλαγή όσων πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν.

4. Παροχή δυνατότητας εξόφλησης φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000 ευρώ για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ή 150.000€ για τα οποία προωθείται η θέσπιση ποινής κάθειρξης ( 5 ετών και άνω).

5. Ενεργειακό κλπ. πιστοποιητικά: Αναστολή για μικρά ακίνητα, περιορισμός δικαιολογητικών και αμοιβών, κατάργηση ή περιορισμός των ποικίλων βεβαιώσεων, πιστοποιητικών & σχεδιαγραμμάτων.

6. Εμπορικές Μισθώσεις: Κατάργηση διατάξεων που καθιστούν την ιδιοκτησία «ξέφραγο αμπέλι».

7. Δυστροπία Μισθωτών: Επίσπευση χρονοβόρων διαδικασιών, μείωση δικαστικών επιδόσεων, μείωση χρόνου φύλαξης πραγμάτων.

8. Φορολογικές Βεβαιώσεις: Αντικατάσταση από υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογούμενων.

9. Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα και αμοιβές, ώστε να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι.

10. Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Να αποσυρθεί το σχέδιο διατάγματος περί χρήσεων γης, που απαξιώνει την εκτός σχεδίου ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Πηγή www.buildnet.gr