Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Πνίγεται στην κρίση η αγορά logistics στη Βόρεια Ελλάδα.


Στην απλή αποθήκευση έχει περιοριστεί η έννοια του εμπορευματικού κέντρου. Δείτε τις μέσες τιμές για αγορά και μίσθωση χώρων logistics στη Βόρεια Ελλάδα


Αύξηση της προσφοράς, κάθετη μείωση της ζήτησης και πτώση τιμών και ενοικίων είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εικόνας που παρουσιάζει η αγορά Logistics στη Βόρεια Ελλάδα, ως απόρροια της γενικότερης κρίσης στην αγορά των ακινήτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της κτηματαγοράς, οι τιμές μίσθωσης και αγοράς, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι τιμές σήμερα κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ το τμ, ενώ οι καινούριες κατασκευές κοστίζουν από 350 έως 600 ευρώ το τμ. Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα, αυτά ανέρχονται μόλις σε 1-2 ευρώ/τμ και 1,5-3 ευρώ/τμ για τις παλιές και τις νέες κατασκευές αντίστοιχα.

Η αποβιομηχάνιση του βορειοελλαδικού τόξου, η σχεδόν μηδενική παραγωγή, η σημαντική μείωση στον κλάδο της μεταποίησης και η μετακόμιση βορειοελλαδικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια έχουν αυξήσει την προσφορά των παλαιών βιομηχανικών κτηρίων, την ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτρηρίζεται σχεδόν μηδενικό. Σύμφωνα με την κα Πασχαλίδου, πέραν της βαθιάς κρίσης, για διάφορους λόγους, -όπως η απουσία εθνικής στρατηγικής, το ασταθές φορολογικό καθεστώς, η γραφειοκρατία, η απουσία χωροταξικού που καθορίζει χρήξσεις γης- η έννοια του εμπορευματικού κέντρου έχει περιοριστεί στην απλή αποθήκευση.

Αναφορικά με τα βιομηχανικά ακίνητα, η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος την τελευταία τετραετία (2008-2012) δείχνει μια τάση για σταδιακή μείωση στις αγοραίες και μισθωτικές αξίες, ενώ στην προσπάθεια για μείωση λειτουργικών εξόδων οι εταιρείες προχωρούν σε επαναδιαπραγμάτευση μισθωτηρίων συμβολαίων και δανειακών συμβάσεων με τραπεζικούς οργανισμούς, καθώς και στον περιορισμό της δραστηριότητάς τους σε μικρότερους χώρους.

Η Θεσσαλονίκη παραμένει η ακριβότερη πόλη για χώρους logistics στη βόρεια Ελλάδα, με τις τιμές για βιομηχανικά ακίνητα εντός της ΒΙΠΕ να ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 160 ευρώ/τμ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και σε 144 ευρώ/τμ για χώρους που αφορούν ειδικές επενδύσεις όπως: παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τυποποίηση προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) ή προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), τυποποίηση βιολογικών καλλιεργειών, παραγωγή & τυποποίηση προϊόντων πράσινης χημείας (καλλυντικά, απορρυπαντικά κλπ), ανακύκλωση, παραγωγή πρώτων υλών αλλά και ολοκληρωμένων προϊόντων σχετιζόμενων με τις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε η κα Πασχαλίδου, τα σημεία του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τα βιομηχανικά ακίνητα εντοπίζονται σε χώρους εντός ή κοντά σε Βιομηχανικές Περιοχές, καθώς σε ακίνητα που έχουν πρόσβαση σε Εθνική Οδό και σε πόλεις με πρόσβαση σε λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό και αεροδρόμιο.

Γενικά στη βόρεια Ελλάδα, ζήτηση, που είναι βέβαια μειωμένη, αφορά κυρίως κτήρια υψηλών προδιαγραφών, με επιφάνεια από 1000- 3000 τμ και χωρίς πολεοδομικές παραβάσεις.

Στον αντίποδα, η προσφορά, που παρουσιάζει τάσεις αύξησης, αφορά:

- Παλιά βιομηχανικά κτίρια, χωρίς τις απαραίτητες – σύγχρονες προδιαγραφές
- Νέα κτίσματα αλλά ειδικών προδιαγραφών (πχ ψυγεία) – συγκεκριμένος αριθμός αγοραστικού κοινού
- Πολεοδομικές παραβάσεις
- Υψηλά ζητούμενα τιμήματα – πολλές φορές αναγκαστικά λόγω υποχρεώσεων σε τράπεζες.