Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Αρνητικό ρεκόρ 15ετίας για τις επενδύσεις σε κατοικίες.



Η κρίση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά real estate και συνολικά στον κατασκευαστικό κλάδο σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία. Αυτό αναφέρει η χθεσινή ανάλυση της Eurobank, από τους κ.κ. Θ. Σαμπανιώτη και Δ. Μαλλιαρόπουλο, για την εγχώρια αγορά ακινήτων. Οι προοπτικές μάλιστα παραμένουν αρνητικές, όπως προκύπτει από τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Η πτώση στα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Eurobank διαμορφώνεται μεταξύ 25%- 50% κατά το μέγιστο, ενώ για την κατοικία είναι εντυπωσιακή η ...βουτιά συνολικά στην κατασκευαστική δραστηριότητα: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για την περίοδο από το 2007 έως το 2011, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα πριν από την κρίση και συγκεκριμένα για την περίοδο 2003- 2007 οι επενδύσεις σε κατοικία στην χώρα μας ήταν από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.!
Παρά την κρίση, το κατασκευαστικό κόστος στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, με τα συνολικά κόστη να μειώνονται μόνο κατά το 2009, ενώ αύξηση κατά 1,8% σημείωσε το 2010 και κατά 1,2% το εννιάμηνο του 2011. Γεγονός το οποίο οφείλεται στις τιμές των υλικών που παραμένουν υψηλά.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε οικιστικά, έχουν υποχωρήσει κάτω από το 3.5% του ΑΕΠ, από 11.8% πριν μερικά χρόνια κι έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα 15ετίας. Οσο για τις τιμές, έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2005. Πηγή www.ered.gr