Περίπου 1 στα 3 ακίνητα που ενοικιάζονται επισήμως στην Ελλάδα, είναι άδειο και αναζητά επί μήνες μισθωτή. Ουσιαστικά, πάνω από 300 χιλιάδες ακίνητα κάθε είδους έχουν μείνει στα αζήτητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1 εκατ. Ελληνες που δηλώνουν έσοδα από ενοίκια και το 1/3 σήμερα έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.
Επίσης, την τελευταία περίοδο το 25% των κατοικιών είναι κενές, το 35% των καταστημάτων και το 65% των γραφείων επιπρόσθετα δεν έχουν ενοικιαστή επί πολλούς μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κρίση τα ακίνητα που «έβγαιναν» στην αγορά ενοικιάζονταν σε χρόνο ρεκόρ. Σήμερα για την ενοικίαση ενός ακινήτου μπορεί να περάσουν από 6 μήνες έως και 1,5 χρόνος, ειδικά για όσα έχουν επιφάνεια από 120 τ.μ. και πάνω. Οσο για τα επαγγελματικά ακίνητα κάθε είδους, ανάλογα με την περιοχή ο χρόνος κυμαίνεται από 8 μήνες έως και 2 χρόνια! Μόνοι τυχεροί είναι οι ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών, δηλαδή γκαρσονιερών και δυαριών που μπορούν να μείνουν άδεια από 1 έως 6 μήνες.
Πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο της Ενωσης Ιδιοκτητών ότι το 1/3 των ενοικιαστών ακινήτων αυτή τη στιγμή καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο από ένα μήνα έως και ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το νοίκι του, αλλά βεβαίως υπάρχει κι ένα μικρότερο μέρος που εκμεταλλεύονται την κρίση και γίνονται «επαγγελματίες» μπαταχτσήδες.
Σε ότι αφορά τη μείωση των ενοικίων, είτε λόγω της μεγάλης προσφοράς ακινήτων, είτε εξαιτίας της διαπραγμάτευσης ιδιοκτήτη - ενοικιαστή, είτε με δικαστικές αποφάσεις, καταγράφονται μειώσεις από 15% έως 50% για τις κατοικίες, από 10% έως 30% στα καταστήματα και από 20% έως 50% στα γραφεία.
Με τους ενοικιαστές να μην μπορούν να πληρώσουν (κυρίως στα επαγγελματικά ακίνητα) και τους ιδιοκτήτες να μειώνουν αλλά λίγο τα μισθώματα, δεν είναι παράξενο που σημειώνεται έκρηξη στις αιτήσεις στα δικαστήρια για μείωση των μισθωμάτων, είτε για κατοικίες είτε για επαγγελματική στέγη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγόρων, το τελευταίο διάστημα οι αγωγές έχουν πενταπλασιαστεί και φτάνουν ακόμη και τις 2.000 υποθέσεις το μήνα όταν πριν ένα χρόνο δεν ξεπερνούσαν τις 500.